Posljedice bujica u Dalmaciji: Voda u kućama, podignut asfalt, porušena plaža…

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 40 Second

U Zadarskoj županiji danas se saniraju posljedice jučerašnjih obilnih kiša. Na području Novigradskog i Karinskog mora palo je više od 50 litara kiše po četvornom metru, a neslužbena mjerenja govore da je lokalno palo čak i oko 90 litara po četvornom metru.

“Materijalna šteta će se utvrđivati tijekom sljedećih dana. U Novigradu su stradale prometnice i prizemni dijelovi stambenih objekata. Velike količine oborina aktivirale su sve potoke, Novigradsku dragu i podzemne vrulje koje su izbijale ljudima iz kuća”, rekao je Joso Klapan, načelnik općine Novigrad.

Dodao je kako su zbog kiše poplavljene mnoge konobe i podrumi kuća. “Ogromna se količina vode spustila s brda. Imamo dosta problema, pomogli smo ljudima koliko možemo”, istaknuo je. Zbog dva odrona bila je blokirana cesta na ulazu u Novigrad.

Obilna kiša je jučer od ranog jutra padala i na području Obrovca, izazvavši bujične poplave, a najviše su stradali Kruševo i Meke Drage, potvrdio je načelnik Civilne zaštite Grada Obrovca Slobodan Jurjević. U Mekoj Dragi bujica je podignula asfalt, porušila plažu.

“Dan je izgledao dosta kaotično. Rano ujutro je počela padati kiša, a već nakon sat vremena su počeli pozivi. Ljudima je voda počelo prodirati u kuće. Odmah smo angažirali naša dobrovoljna vatrogasna društva, oni su izišli na teren i ispumpavali su vodu tamo gdje su mogli. Imali su ukupno 17 intervencija”, rekao je za HRT Jurjević.

Potvrdio je kako se situacija normalizira. “Nastojimo pomoći ljudima, nastojat ćemo osigurati isušivače i dezinficirati prostore koji su bili poplavljeni”, poručio je.

“Općepoznato je da sva kiša koja padne u gornjim dijelovima Kruševa, oborinska voda se spušta prema najnižim točkama, a to je Meka Draga. Sva priobalna mjesta su primila tu vodu. Pokušat ćemo analizirati uzroke, predvidjeti neke stvari i u tom smislu tražiti rješenja. Nadamo se da se ovakve stvari više neće ponavljati”, nastavio je.

Mještani Kruševa ne pamte ovakve poplave. “Imam 73 godine i u toliko godina nisam nešto doživio. Prirodu čovjek stvara, mi je možda previše diramo i dogodilo se što se dogodilo”, rekao je jedan mještanin.

 

Grude.com

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Prometna nesreća: Vozač "pokosio" tramvajsku stanicu

Prometna nesreća dogodila se u nedjelju u 17:20 u Zagrebu. Naime, vozač automobila “pokosio” je tramvajsku stanicu na križanju Vukovarske i Držićeve ulice, a kako pišu 24sata, nitko nije ozlijeđen, a na automobilu je nastala materijalna šteta. Vozač se kretao u smjeru istoka kad je automobilom naletio na tramvajsku stanicu. […]

Pretplatite se