Hrvatska danas odlučuje: Birališta su se otvorila od 7 sati

admin
0 0
Read Time:2 Minute, 26 Second

Sve o izbornom danu, izlaznosti birača, ali i prvim rezultatima pratite na portalu Večernjeg lista.

Hrvatska danas bira 11. saziv Hrvatskog sabora. O tome koji će ih  zastupnici u iduće četiri godine predstavljati i tko će dobiti priliku formirati novu Vladu i upravljati državom, odlučivat će nešto više od 3 milijuna 733 tisuće birača.

U Sabor se bira 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, osam biraju pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici, a tri birači bez prebivališta u Hrvatskoj u 11. jedinici koju praktično čini cijeli svijet.

7:00 – Hrvatska u srijedu bira zastupnike 11. saziva Hrvatskog sabora, u 7 sati otvoreno je više od 6 500 biračkih mjesta na kojima će se moći glasovati do 19 sati do kada je na snazi i dvodnevna izborna šutnja. Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je birače da ostvare svoje pravo i glasuju. „Vidimo se na biralištu“, poručuju biračima iz DIP-a.

Član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski upozorava na dvije moguće situacije na izborni dan, jedna od njih su birači koji nemaju važeću osobnu iskaznicu. „U izvatku iz popisa birača, koji će se u srijedu naći na svim biračkim mjestima, nalaze se svi birači s važećom osobnom iskaznicom, no onaj tko ju nema, ne znači da taj dan neće moći ostvariti svoje pravo“, kaže Hojski i objašnjava što takav birač treba poduzeti. „Treba napraviti dodatan korak, otići do upravnog odjela, to je u pravilu matični ured, izvaditi plavu potvrdu, s njom se vratiti na biračko mjesto, dobiti glasački listić i glasovati“, dodao je. Naglasio je da su svi uredi državne uprave u srijedu dežurni od 7 do 19 sati i uredno će izdavati te potvrde.

Hojski ističe i kako birači koji na izborni dan neće biti u mjestu prebivališta, a privremeno su se upisali ili su uzeli potvrdu za glasovanje, primjerice iz Osijeka za Dubrovnik, ne mogu u Dubrovniku glasovati na bilo kojem biračkom mjestu, nego na posebnom. Na 102 biračka mjesta u Hrvatskoj, a to su u pravilu svi veći gradovi, imamo takva posebna biračka mjesta, tamo birač iz Osijeka može doći i dobiti glasački listić svoje, 4. izborne jedinice i na njemu glasovati, objašnjava.

Izbore za 11. saziv Hrvatskog sabora nadzirat će 5. 400 promatrača, u izbornoj administraciji bit će angažirano više od 70 tisuća osoba. Iako je izborna srijeda neradni dan, puno zaposlenika, ipak, će raditi, pa je DIP poslao poruku njihovim poslodavcima.

Zamolili smo ih da osiguraju rad u smjenama kako bi se svim biračima omogućilo da stignu na biračko mjesto i glasuju, kazao je Hojski. DIP će u srijedu u podne i u 17 sati izvijestiti javnost o odazivu birača, a u 21 sat objaviti prve izborne rezultate, koje će osvježavati svakih 15 minuta, tako da bi između 23 i 24 sata trebalo biti obrađeno tri četvrtine biračkih mjesta.

Tada ćemo, dosta izvjesno, vidjeti i raspored zastupnika u Saboru, najavio je član i glasnogovornik DIP-a.

Večernji.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

U Tomislavgradu osvanuo snijeg, padaline moguće i danas

Baš kako su meteorolozi i najavili, promjena vremena donijela je zahlađenje, kišu, ali i snijeg koji je zahvatio pojedine dijelove Bosne i Hercegovine, a među njima i Tomislavgrad. Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda danas će u Bosni i Hercegovini prevladavati pretežno oblačno vrijeme. U nizinama Bosne s kišom ili susnježicom, […]

Pretplatite se