Energetska učinkovitost: Detalji novog zakona u FBiH

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 32 Second

Uvidom u pojedine zakone koje je donijela Federacija vidljivo je kako je napravljena osnova na temelju koje će se moći izgrađivati daljnje mogućnosti za žitelje i gospodarstvenike.

 

 

Pozitivne posljedice seta energetskih zakona koji je prošle godine usvojen u Federaciji BiH tek će se osjetiti u vremenu koje dolazi, kada se očekuje sve veći broj primjera u kojima će građani, što im zakoni omogućuju, dobiti status prosumera, odnosno osoba koje, osim proizvodnje za vlastite potrebe, viškove struje mogu prodavati. Federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Vedran Lakićgovorio je na otvaranju 2. Sarajevskog tjedna energetike i klime (SECW), događaju koji okuplja ključne sudionike u oblasti energetike i klime radi predstavljanja održivih politika i praksi.

– Potencijal i perspektiva razvoja energetskog sektora Bosne i Hercegovine u velikoj mjeri ovise o tome koliko uspješno i planski koristimo resurse koji su nam na raspolaganju. Koristim ovu priliku za istaknuti važnost energetskog sektora kao glavnog pokretača i osnove svake moderne ekonomije – kazao je ministar Lakić te dodao da posvećenost ovoj oblasti odražava stratešku viziju i ambiciju Vlade Federacije BiH.

Iz Federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije objašnjeno je kako su reforma energetskog sektora i usvajanje novih energetskih zakona rezultat intenzivnih napora usmjerenih prema integraciji u Europsku uniju i usklađivanju s njezinom pravnom stečevinom. Lakić je, uz ostalo, potvrdio i kako je u posljednja dva mjeseca s ministrom energetike RS-a Petrom Đokićem i timovima intenzivno radio na usuglašavanju Zakona o električnoj energiji BiH, a naveo je i kako u idućem razdoblju ima mnogo posla koji treba završiti, kao i obveza koje treba ispuniti prema Energetskoj zajednici i EU.

Novi set zakona omogućit će, naglasili su iz Ministarstva, aktivno uključivanje građana u proizvodnju električne energije, što im daje priliku za kontrolirati svoje troškove i doprinose energetskoj održivosti. To je od posebne važnosti za gospodarstvenike jer može značajno unaprijediti njihovu konkurentnost.

 

Večernji list

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Virtualni Mostar smješten u mobilnu aplikaciju

U Mostaru je danas predstavljen jedinstveni turističko-kulturno-informativni vodič ”Mostar-Kompas”, koji je istaknut kao jedan od ključnih alata za unaprjeđenje turističke ponude ovog grada, ali i šire regije. Vodič su predstavili ključni akteri turističke zajednice, gradske uprave te privatnog sektora, naglašavajući važnost vodiča za promociju i marketing Mostara. Glavni urednik vodiča […]

Pretplatite se