Pokrenut postupak protiv BiH

PROTV
0 0
Read Time:1 Minute, 16 Second

Europska Energetska zajednica (EZ) pokrenula je postupak protiv BiH zbog kršenja propisa ove zajednice budući da je ta zemlja odobrila nastavak rada dviju termoelektrana na području Tuzle i Kaknja čiji je vijek trajanja istekao, dok u međuvremenu nisu modernizirali sustav zaštite od onečišćenja.

U priopćenju dostavljenom medijima u subotu iz Tajništva EZ navodi se da je nastavak rada termoelektrana protivan Direktivi o velikim postrojenjima za sagorijevanje, ali i Nacionalnom planu za smanjenje emisija štetnih plinova.

To će za posljedicu imati negativan utjecaj na zdravlje građana u Bosni i Hercegovini pošto je zagađenje zraka, koje dolazi iz tih zastarjelih blokova, odgovorno za ozbiljne štete po zdravlje ljudi i okoliš“, stoji u otvorenome pismu Energetske zajednice, prenosi Hina.

Vlasti Bosne i Hercegovine su početkom godine odobrile nastavak rada bloka 4 u Termoelektrani Tuzla, kao i bloka 5 Termoelektrane Kakanj unatoč tome što su se ranije obvezale da ta postrojenja neće raditi duže od 20.000 sati nakon 1. siječnja 2018. Nastavak rada ovih termoelektrana povezana je i s opstankom nekoliko rudnika, objasnili su tada.

Iz Energetske zajednice navodi se kako termoelektrane mogu ostati u pogonu samo ako ispunjavaju strože standarde Direktive o industrijskim emisijama s ugradnjom sustava za zaštitu od onečišćenja. “To međutim nije slučaj za TE Tuzla 4 i Kakanj 5”, stoji u pismu Energetske zajednice.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je u izvješću iz 2017. godine da je BiH najzagađenija zemlja u Europi. U tadašnjem izvještaju je navedeno da, zbog visokog stupnja onečišćenja zraka, u BiH umire 231 osoba na 100.000 stanovnika.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Sukobi BBB-a i Torcide u Zagrebu: Privedeno više od 30 osoba

Uoči nogometne utakmice zagrebačke Lokomotive i splitskog Hajduka u Zagrebu, u nedjelju su se sukobile navijačke skupine Bad Blue Boysa i Torcide u Ulici Izidora Kršnjavoga, a policija je uhićenjem više od 30 osoba spriječila daljnju eskalaciju sukoba, priopćeno je iz PUZ-a.  Zagrebačka policija izvijestila je kako su građani oko […]

Pretplatite se