Peradarstvo u BiH na koljenima

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 29 Second

Peradari u BiH zatražili su hitnu pomoć institucija zbog, kako su istaknuli, alarmantnog stanja u ovoj oblasti.

Upozorili su na prekomjeran uvoz i ogromna poskupljenja koja, u kombinaciji s niskim poticajima, usložnjavaju proizvodnju jaja i pilećeg mesa u BiH.

Zbog porasta troškova proizvodnje koji su za godinu dana skoro udvostručeni, Neđeljko Koković iz Amajlija bio je prinuđen ovog ljetazatvoriti svoju malu farmu koka nosilja.

Cijene su otišle strahovito gore, u tom trenutku je hrana otišla skupo gore, nisam se mogao snaći, veliki su troškovi bili. Jednostavno, veliki su troškovi bili, morao sam otići uzeti neki kredit i hranu da bih to mogao sve zatvoriti, izjavio je za BHRT Neđeljko Koković.

Procjene Udruge peradara su da je do sadaugašeno oko 30 % farmi u BiH. Zbog nezavidne situacije u ovom sektoru, zatražena je hitna reakcija nadležnih.

Ljudi nisu mogli izdržati nesklad između visokih cijena inputa i relativno skromnih cijena krajnjih proizvoda. Imamo značajna odstupanja u podrškama, na istom ekonomskom prostoru, u nekim županijama u FBiH preko marku, a u RS je 30 feninga, a nastupamo na istom prostoru, rekao je za BHRT predsjedatelj koordinacijskog odbora perada BiH Predrag Miličić.

Stanje u ovom sektoru dodatno je usložila loša godina i niski prinosi žitarica, kažu u kompaniji ”Rakić”, koja godišnje proizvede oko 40 milijuna konzumnih jaja koje plasira najviše na domaće tržište.

U odnosu na vrijeme prije 12 mjeseci troškovi proizvodnje su se udvostručili. Ajde što je manji prinos i što su žitarice bile vlažnije, već što su one oboljele. Dogodio se podbačaj i kod ratara i taj se podbačaj prebacio i na nas koji koristimo te žitarice kao osnovni input, rekao je zamjenik direktora tvrtke ”Rakić” iz Bijeljine Jovan Rakić.

Zbog svega toga, peradari nisu optimisti, pa najavljuju da se u sljedećeoj godini mogu očekivati poskupljenja, čak i nestašice.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Legenda o rimskom vojniku Martinu

BLAGDAN svetog Martina najviše povezujemo s vinogradarstvom i šaljivim običajem “krštenja mošta” uz koji se priređuje i obilata gozba kojoj je glavni sastojak pečena martinjska guska. Sveti Martin (316.-397.) bio je rimski vojnik rođen na području današnje Mađarske, ali je u nekom trenutku napustio vojnu službu i prešao na kršćanstvo. Za […]

Pretplatite se