Sve više zemalja uvodi “tihe vagone” u vlakove, zabranjena priča na telefon, glasni razgovori

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 57 Second
Svakodnevno putovanje na posao i s posla, ili odlazak iz jednog grada u drugi vlakom, vrijeme je kad možemo obaviti “zaostale” razgovore, pogledati video na mobitelu, popričati s poznanikom… Ali ne i u tihim vagonima, koje ima sve više zemalja u svom željezničkom prometu.
Odavno postoje u Japanu i drugim azijskim zemljama, već neko vrijeme ih ima Nizozemska i još par europskih država, a posljednja koja se nakon probnog perioda odlučila uvesti ih kao stalnu ponudu je Belgija. Evo što su tihi vagoni i kako funkcioniraju! Nema kazni, ali izbacuju Tihi vagoni su posebno obilježena kola u vlaku u kojima putnici ne smiju glasno razgovarati jedni s drugima. Telefone moraju staviti na bešumno, a nije poželjno ni kratko odgovoriti na telefonski poziv, a pogotovo voditi duži telefonski razgovor. Ne postoje neke određene sankcije, ali će se putnici koji se ne pridržavaju pravila biti zamoljeni da se presele u drugi vagon, u kojem vrijede standardna pravila.
Ovaj tip odjeljaka ili cijelih vagona u vlaku postigao je veliki uspjeh jer mnogi žele na miru čitati knjigu, završiti posao na laptopu ili naprosto u tišini gledati kroz prozor. Kome to ne odgovara, u istim vlakovima postoje normalni, uobičajeni kupei u kojima je razgovor dobrodošao, piše Punkufer. U narednim će tjednima, najavljeno je, belgijski nacionalni željeznički operater SNCB uvesti tihe odjeljke na glavnim linijama svojih međugradskih vlakova. Tihi dijelovi vlaka uskoro će biti dostupni i na svim glavnim rutama u zemlji, prenosi The Mayor. Trenutno je u tijeku i posebna prilagodba unutrašnjosti tihih kupea, za veću udobnost putnika. U probnoj fazi, koja je nedavno završila, pokazalo se da je 90 posto putnika zadovoljno ovom opcijom.
Putnici podržavaju Odluka o provedbi ove adaptacije interijera uslijedila je nakon pilot projekta koji je testirao koncept prošle godine. Prve ‘mirne zone’ tijekom probe postavljene su u vlakovima koji povezuju Bruxelles s Luksemburgom i Eupen s Ostendeom. Prema SNCB-u, pilot projekt je bio uspješan. Anketa među putnicima pokazala je da njih 90 posto podržava uvođenje tihih vagona. Štoviše, više od pedeset posto reklo je da bi se češće vozili vlakom kada bi tihi vagoni bili stalna karakteristika.
Tihi vagoni u Belgiji će se uvijek nalaziti u prizemlju dvokatnih vlakova i moći će se prepoznati po naljepnicama i piktogramima unutar i izvan vagona. Tiha i mirna atmosfera, nalik na knjižnicu, dijelu putnika sigurno će i dalje biti privlačna opcija.
Bljesak.info
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Jablanica: Pronašli živog dječaka ispod ruševina

Adnan Đelmo u najtežim trenutcima spašavao je živote u Jablanici, a za Avaz je ispričao što mu je bilo najteže. ”Jedan od najtežih trenutaka je bio taj kada smo izvlačili tog dječaka gdje su roditelji mu preminuli, nažalost, na licu mjesta. Zatekli smo dijete pod tim podzidom, taj trenutak je […]

Pretplatite se