Pilot projekta uvođenja novih tehnologija na izborima nadmašio očekivanja

admin
0 0
Read Time:2 Minute, 54 Second

Ovo ostvarenje je od veoma velikog značaja za poboljšanje izbornog integriteta u Bosni i Hercegovini, a moderne i napredne tehnologije su po prvi put testirane u izbornom sustavu u povijesti naše zemlje

Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) s velikim zadovoljstvom objavljuje da su pilot projekti uvođenja inovativnih i novih tehnologija u izborni proces na lokalnim izborima 2024. u Bosni i Hercegovini, održanim danas, nadmašili sva postavljena očekivanja.

Ovi projekti provedeni u suradnji sa Središnjim izbornim povjerenstvom Bosne i Hercegovine (SIP BiH) i uz tehničku podršku IDDEEA-e, te uz financijsku podršku Izaslanstva Europske unije u BiH i OESS Misije u BiH, predstavljaju važan iskorak ka modernizaciji izbornog procesa u našoj zemlji.

Uvođenjem sustava autentifikacije birača i transmisije rezultata, kao i biometrijske identifikacije na odabranim biračkim mjestima postignut je značajan pomak u provođenju odredbi Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, kao i sigurnosti i transparentnosti izbora. Cjelokupan sustav i testirana tehnološka rješenja su se pokazali izuzetno efikasnim, a sama biometrijska identifikacija i autentifikacija  je potvrđena kod 96 posto birača koji su testirali ove tehnologije, što ističe i potvrđuje kvalitet i pouzdanost svih relevantnih baza podataka i cjelokupnog sustava koje IDDEEA tehnički vodi, održava i unapređuje.

Ovo ostvarenje je od veoma velikog značaja za poboljšanje izbornog integriteta u Bosni i Hercegovini, a moderne i napredne tehnologije su po prvi put testirane u izbornom sustavu u povijesti naše zemlje. Na ovaj način IDDEEA je u suradnji s SIP-om osigurala primjenu tehničkih metoda i alata koji osiguravaju točnost i sigurnost potvrde identiteta glasača, njihove identifikacije i verifkacije u skladu s najvišim europskim standardima demokracije, pridonoseći time ukupnom povjerenju građana i društva u cjelini u izborni proces.

U funkcionalnost, pouzdanost i sigurnost sustava i primjene novih tehnlogija uvjerili smo se na samim glasačkim mjestima u izbornoj jedinici Stari grad Sarajevo, koje su posjetili direktor IDDEEA-e, Almir Badnjević sa suradnicima, članovi SIP-a BiH i Luigi Soreca, veleposlanik Europske unije u BiH.

Posebnu pažnju i zahvalu želimo uputiti našim zaposlenicima koji su ovome procesu istakli svoj profesionalizam i predanost postavljenim ciljevima, priopćeno je iz IDDEEA-e BiH. U ovom postupku su samostalno izvršena projektiranja, pripremene radnje i implementacija rješenja, a u tijeku današnjeg izbornog dana susvi organizacijski, ljudski i tehnički kapaciteti IDDEEA-e stavljeni u funkciju tehničke podrške i nadgledanja implementacije sustava i izbornog procesa.

– Naš uspjeh ne bi bio moguć bez izuzetne suradnje sa SIP-om BiH, što je potvrđeno od predsjednice SIP-a na današnjoj podnevnoj konferenciji za javnost, a ovom prilikom ponovno ispred IDDEEA-e pohvaljujemo posvećenost i angažman SIP-a BiH. Također, važno je naglasiti i istaći da su svi ovi poduhvati realizirani bez utroška sredstava iz proračuna institucija BiH, a sva tehnološka rješenja su razvijena i implementirana isključivo internim resursima i uz podršku i pomoć naših međunarodnih partnera, poručili su iz IDDEEA-e.

U budućem razdoblju IDDEEA će u suradnji sa SIP-om BiH izvršiti dodatnu analizu dobivenih rezultata u vezi primjene novih tehnologija u izbornom procesu. Na osnovu ovih analiza će se izvršiti dodatna podešavanja funkcionalnosti navedenih sustava u cilju postizanja još boljih rezultata na identifikaciji i autentifikaciji, obuci osoblja, daljem razvoju i primjeni istih u izbornom procesu.

– Sve ove aktivnosti predstavljaju velike i značajne korake naprijed, kao i prekretnicu u demokratizaciji izbornog sustava i izbornog procesa u Bosni i Hercegovini, a što potvrđuje našu neupitnu opredjeljenost i posvećenost kontinuiranom unapređenju i implementaciji novih tehnologija za dobrobit i boljitak svih građanki i građana BiH – navodi se u priopćenju IDDEEA BiH.

 

 

Večernji list

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

BERBA GROŽĐA 2024. - VINARIJA KNEBU

Od polja do planina, od povjetarca do bure, od priče do legende, postoji 900 razloga zašto male stvari postaju velike. Kaplja ovog jedinstvenog vina potaknut će tvoju dušu na let k nebu, na ljubav koja ljubi zaboravljajući sebe. Udaljeni svega 50 kilometara od Jadranskog mora, u povijesno značajnom Tomislavgradu nalaze […]

Pretplatite se