KB DUBRAVA: Velik uspjeh hrvatskih liječnika: Pacijentici ugrađena printana lubanja

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 34 Second
Velik uspjeh liječnika u KB-u Dubrava i domaće tvrtke za medicinske proizvode. Prvi put u Hrvatskoj i regiji neurokirurzi pacijentici su ugradili printani nadomjestak lubanje od PEEK-a, materijala koji je najsličniji kosti. Iako je riječ o iznimno skupom nadomjestku, koji stoji od 5 do 7 tisuća eura – pacijenti ga mogu dobiti na teret HZZO-a. Iza 67-godišnje gospođe Katice pet je operacija. Zbog dobroćudnog tumora na mozgu veličine osam centimetara, ostala je i bez dijela lubanje.
Tri mjeseca poslije je na nogama. Ona je sada samostalno pokretna, ne nosi pelene, čak je nešto počela i govoriti. Ona je bila doslovno bez pola lubanje, znači nije imala kosti, prenosi HRT. Tumora više nema Zahvaljujući neurokirurškom timu KB-u Dubrava tumora više nema, kost lubanje je nadomještena, karnioplastikom s printanim 3D implantatom. “I onda smo se odlučili za ovakav pristup zbog toga što smanjuje rizik od infekcije, od novih komplikacija tijekom operacije. I ne vidi se više taj jedan estetski defekt koji je imala. Puno je lakše, jednostavnije, brže i kvalitetnije za pacijenta napraviti to na ovaj način”, rekao je Dario Orešković, neurokirurg KB Dubrava. “Nije se radilo u Hrvatskoj od ovog materijala, radi se o PEEK materijalu, polimeru plastike koji je po svojim karakteristikama fizički najsličniji kosti, a po svojim biološkim karakteristikama je iznimno stabilan i ne izaziva nikakve reakcije”, objasnio je Tonko Marinović, pročelnik Zavoda za neurokirurgiju KB-a Dubrava.
Proizvod hrvatskih stručnjaka Snimke CT-a, kompjutorska rekonstrukcija lubanje i nastaje savršen nadomjestak. Proizvod hrvatskih stručnjaka. “Prvi put do sada u Hrvatskoj i šire u regiji je napravljen 3D printani implantat od PEEK-a, polietera eterketona. To je biokompatibilni materijal koji se do sad nije mogao printati. Mi smo dobili nacionalni tender za neurokirurgije, za individualne implantate, tako da sad sve bolnice u Hrvatskoj mogu naručiti”, rekao je Miodrag Katalenić, direktor CATEH d.o.o.. I to na račun HZZO-a.
Bljesak.info
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Počela isplata invalidnina za listopad

Federalno ministarstvo financija je osiguralo sredstva za isplatu invalidnina za ratne vojne invalide, obitelji poginulih branitelja te nositelje ratnih odličja za listopad ove godine, u ukupnom iznosu od nešto više od 30 milijuna KM. Također su osigurana sredstva za isplatu civilnih invalidnina (tuđa njega i pomoći) i invalidnina za civilne […]

Pretplatite se