Njemački kancelar: Europska unija nije potpuna bez zemalja zapadnog Balkana

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 16 Second
Njemački kancelar Olaf Scholz još jednom je, na početku Samita Berlinskog procesa o zapadnom Balkanu u Berlinu, naglasio perspektivu ulaska članica ove regije u Europsku uniju istaknuvši da EU bez tih zemalja nije potpuna. ”Europska unija je potpuna jedino ako su u njoj zemlje zapadnog Balkana”, rekao kancelar Olaf Scholz uoči početka 10. po redu jubilarnog samita, koji je 2014. pokrenut u Berlinu. Scholz je rekao kako se Berlinski proces nakon deset godina može pohvaliti brojnim uspjesima u poboljšanju regionalne suradnje i približavanja zemalja zapadnog Balkana Europskoj uniji, piše Hina.
Posebno je istaknuo važnost redovitog kontakta zemalja regije međusobno, kao i s članicama EU-a koje prate ovaj format, a među kojima je i Hrvatska. ”Mislim da nam je pošlo za rukom stvoriti nešto što možemo nazvati ‘duhom Berlina”’, rekao je Scholz. On je istodobno Srbiju i Kosovo pozvao da uklone sukobe koji sprječavaju daljnje približavanje u regiji. ”Želim sljedeće reći svojim prijateljima iz Beograda i Prištine: nemojte dozvoliti da vas prošlost zadržava na putu u budućnost mira i blagostanja”, rekao je njemački kancelar. Čelnici država i vlada trebali bi potpisati sporazum o akcijskom planu za zajedničko tržište kao i lakšem pristupu akademskoj infrastrukturi među zemljama zapadnog Balkana.
Na samitu, osim predsjednika država i vlada šest zemalja zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija), sudjeluju i članice Europske unije uključene u proces, a među njima je od samog početka i Hrvatska. Tako na Samitu Balkanskog procesa o zapadnom Balkanu sudjeluje i predsjednik vlade RH Andrej Plenković.
Bljesak.info
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Migrantska kriza - Na granicu BiH mogli bi doći policajci Europske unije

BiH kroz mogućnost angažiranja pripadnika Europske agencije za graničnu i obalnu stražu (Frontex) vidi priliku za ojačavanje vlastitih sposobnosti nošenja s migrantskom krizom. A potpisivanje sporazuma između BiH i navedene agencije, podržavaju i zemlje okruženja. Ministri unutarnjih poslova Hrvatske, Italije i Slovenije su na trilateralnom sastanku u Zaprešiću u ponedjeljak podržali […]

Pretplatite se