Stupio na snagu Instrument za reformu i rast za Zapadni Balkan

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 9 Second

Oliver Varhelyi, povjerenik Europska komisija za proširenje, izjavio je kako Instrument za reformu i rast za Zapadni Balkan danas stupa na snagu.

Varhelyi je ranije u objavi na platformi X napisao i da “zapadnobalkanska šestorka marljivo radi na finaliziranju šest reformskih agendi i reformi”, prenosi Aljazeera.

Europski parlament odobrio je 24. travnja ove godine privremeni sporazum sa Vijećem Europske unije o Instrumentu za reformu i rast za Zapadni Balkan, kojim se omogućava pristup dodatnoj financijskoj pomoći od šest milijardi eura u periodu od 2024. do 2027. godine.

Za sporazum je glasalo 517 od 603 zastupnika Europskog parlamenta (EP), 56 je bilo protiv, dok je 30 bilo suzdržano.

Predsjedništvo Vijeća Europske unije (EU) i Europski parlament postigli su 4. travnja privremeni sporazum o uspostavljanju ovog instrumenta, koji su potom podržale države članice EU-a i odbori EP-a za vanjske poslove i proračun.

Instrument za reformu i rast za Zapadni Balkan centralni je dio novog Plana rasta za Zapadni Balkan, koji je u studenom 2023. godine predstavila Europska komisija.

Očekuje se da će se instrumentom u periodu od 2024. do 2027. partnerima EU-a sa Zapadnog Balkana osigurati do dvije milijarde eura u grantovima i četiri milijarde eura u kreditima kako bi se podržao Zapadni Balkan na putu ka pridruživanju Europskoj uniji.

Isplata ovih sredstava ovisi od uspješne primjene određenih reformi navedenih u reformskoj agendi svake zemlje korisnice.

Večernji.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

U Hajduk stigla službena ponuda za Livaju

U posljednje vrijeme sve su češće glasine o odlasku Marka Livaje iz Hajduka. Kako doznaje Germanijak, u splitski klub je za 30-godišnjeg napadača stigla je službena ponuda iz solunskog PAOK-a. Livaja ima iskustva s Grcima budući da je nastupao za AEK, odakle je 2021. došao upravo u Hajduk. U ljeto […]

Pretplatite se