Misa za Domovinu na Bobovcu

admin
0 0
Read Time:3 Minute, 7 Second

Molitveni dan za Domovinu Vrhbosanske nadbiskupije i 21. hodočašće na Bobovac katolika pripadnika Ministarstva obrane, Oružanih i redarstvenih snaga BiH upriličeni su u subotu, 26. listopada.

Misno slavlje na Bobovcu, koji se nalazi na području župe Kraljeva Sutjeska, predvodio je vrhbosanski nadbiskup metropolit i apostolski administrator Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić.

Koncelebriralo je 20-ak svećenika, među kojima su bili generalni vikari: Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić, Vojnoga ordinarijata u BiH mons. Željko Čuturić i biskupski vikar za pastoral MORH-a i OSRH-a don Slavko Rajič, koji je predvodio izaslanstvo Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj. Molitvenom slavlju nazočili su i veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Sabolić i predstavnici Vojaškog vikarijata iz Ljubljane, piše Nedjelja.ba.

Sudjelovalo je mnoštvo vjernika koji su u potpunosti ispunili bobovački plato, došavši do njega u procesiji moleći cijelim putom. Među nazočnima bili su i predstavnici političkoga života Hrvata u BiH na čelu sa Marinkom Čavarom, zamjenikom predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH te zamjenikom ministra obrane BiH Slavenom Galićem.

Foto: Katolički tjednik

Dvostruka molitva

Na početku homilije, koju je naslovio Ako trpi jedan, trpe zajedno svi udovi. Ako li se slavi jedan, raduju se zajedno svi udovi, nadbiskup je Vukšić primijetio kako je ovogodišnji molitveni pohod za Domovinu i sve ljude koji žive u njoj okupio velik broj katoličkih vjernika. Također, podsjetio je kako je ovogodišnji pohod, koji se redovito događa vezano za dan smrti kraljice Katarine koja je umrla 25. listopada, za razliku od svih dosadašnjih, poseban po tomu što se zbiva u godini u kojoj se obilježava 600. obljetnica njezina rođenja.

Stoga je naša molitva dvostruka: s jedne strane, zahvalna molitva Gospodinu Bogu za njezino rođenje i za njezin lijep primjer služenja ljudima i Domovini i, s druge, naša je molitva prošnja da Gospodin po svom milosrđu kraj njezina zemaljskoga života pretvori u početak njezina života u vječnosti, potaknuo je propovjednik, prenosi Nedjelja.ba.

Svetu euharistiju animirao je crkveni zbor župe Sv. Ivana Krstitelja iz Kraljeve Sutjeske pod ravnanjem prof. Marine Kovač.

Na kraju euharistijskog slavlja mons. Čuturić zahvalio je nazočnima, a posebice pripadnicima Oružanih snaga BiH, Petoj pješačkoj brigadi iz Druge bojne sa zapovjednikom pukovnikom Borom Miličevićem, koji već dugi niz godina sudjeluju u organizaciji i logističkoj potpori kako bi se dostojanstveno mogla slaviti sveta misa te na kraju tradicionalno za sve sudionike pripraviti objed, vojnički grah.

Potom je, a i što je tradicija Molitvenoga dana na kraljevskom Bobovcu, nadbiskup Vukšić uručio pukovniku Miličeviću zahvalnicu, a zamjenik ravnatelja KPZ Zenica Ivica Dujmović sliku. Također, zapovjednik straže KPZ Zenica Slaven Tadić uručio je sliku vlč. Mati Majiću, bivšem župniku župe Borovica.

Foto: Katolički tjednik

Inicijativa kardinala Puljića

Kažimo i kako se Molitveni dan za Domovinu Vrhbosanske nadbiskupije i hodočašće na Bobovac katolika pripadnika Ministarstva obrane, Oružanih i redarstvenih snaga BiH tradicionalno upriličuje u subotu najbližu nadnevku preminuća pretposljednje bosanske kraljice Katarine Kosača-Kotromanić koja je umrla 1478. u Rimu.

Inicijativa za Molitveni dan na Bobovcu pokrenuo je 2002. tadašnji nadbiskup metropolit vrhbosanski Vinko kard. Puljić u znak sjećanja na dan smrti bosanske kraljice Katarine Kosača s ciljem ujedinjenja u molitvi za osobne potrebe, vlastiti narod i domovinu Bosnu i Hercegovinu, ali i za sve ljude i narode koji u njoj žive. Tako od 2002. vjernici Vrhbosanske nadbiskupije hodočaste na Bobovac, a dvije godine poslije pridružili su im i pripadnici Oružanih i redarstvenih snaga BiH.

Povijesni podaci kazuju da je Bobovac bio najznačajniji i najbolje utvrđeni grad u srednjovjekovnoj Bosni podignut na stijeni južnih padina planinskog masiva Dragovskih i Mijakovskih poljica jugozapadno od Vareša. Nalazio se nedaleko od sela Mijakovići i Dragovići, u općini Vareš. Grad su Osmanlije osvojile 21. svibnja 1463. te su u njemu imale posade sve do 1626. kada je napušten jer više nije imao strateški značaj.

 

 

Jabuka.tv

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Najezda poskoka u Hercegovini: Upozorenje izletnicima i beračima šipaka

Kako javljaju čitatelji Čapljinskog portala, ove jeseni na brdu u Šurmancima berači šipaka uočili su najezdu poskoka. Ovi opasni stanovnici krša, čiji ugriz može biti smrtonosan, počeli su sve češće izlaziti iz svojih skrovitih kamenih pukotina, privučeni toplinom sunčevih zraka koje i dalje griju hercegovačke obronke. Mještani i izletnici primijetili […]

Pretplatite se