BiH nedostaje vozača, a na birou ih je 918

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 11 Second

“U zavodima za zapošljavanje u FBiH ima blizu 300.000 ljudi, samo u Sarajevskoj županiji 56.000. Recimo, u SŽ ima 918 nezaposlenih vozača, oko 600 automehaničara… Istovremeno, poslodavci imaju potrebu za novim radnicima, otvoreni su natječaji…, ali ništa”, kaže Čengić.

Među brojnim građanima BiH koji u potrazi za plaćenijim poslom i boljim uvjetima odlaze iz države u značajnom broju nalaze se profesionalni vozači raznih kategorija. Tako se bh. vozačima u Njemačkoj nudi plaća i do 5.000 KM.

Predsjednik Uprave Centrotransa Safudin Čengić za Faktor kaže kako je na sceni nelogična situacija. – Nedostatak voznog osoblja primjetan je u svakoj državi, pa tako i u BiH. No mi imamo nevjerojatno stanje.

Naime, u zavodima za zapošljavanje u Federaciji Bosne i Hercegovine ima blizu 300.000 ljudi, samo u Sarajevskoj županiji 56.000. Recimo, u SŽ ima 918 nezaposlenih vozača, oko 600 automehaničara…

Istovremeno, poslodavci imaju potrebu za novim radnicima, otvoreni su natječaji…, ali ništa. Očito je da ti ljudi praktično rade, bilo u BiH ili inozemstvu, ali se i dalje vode u zavodima za zapošljavanje zbog zdravstvenog i socijalnog osiguranja – objašnjava Čengić.

Zato su poslodavci, ističe Čengić, zatražili posebnu, tematsku sjednicu Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH i Vlade FBiH. – Sastanak bi trebao polučiti rezultat u smislu donošenja konkretnih mjera kako bi se zaposlili ljudi.

Sve kompanije susreću se s odlaskom ljudi, posebno onih srednje stručne spreme, i to je problem za realni sektor, kazao je Čengić.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

“Viteški akordi” slave 25 godina postojanja

Ove godine vokalna skupina “Viteški akordi” iz Viteza proslavljaju svoj 25. rođendan. Povodom tog značajnog datuma u subotu, 19.11.2022. u Kongresnoj dvorani Hotela Central (Franšizni centar BiH) u Vitezu organiziraju koncert, zajedno sa svojim gostima u 19h. “I tako, godina za godinom, dok se okreneš, 25. rođendan na vratima. Sretni, […]

Pretplatite se