Tomislavgrad: Zajednički molitveni susreti Frame i OFS-a Tomislavgrad

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 42 Second

Ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta. (Mt 4. 4)

Svakog prvog ponedjeljka u mjesecu s početkom u 19 sati održavaju se zajednički molitveni susreti Frame i OFS-a Tomislavgrad.

Prvi susret takve vrste održan je 7. studenog 2022. godine u dvorani ispod Franjevačkog muzeja i predvodio ga je fra Hrvoje Miletić, duhovni asistent OFS-a. Drugi susret održan je 5. 12. 2022. godine, a predvodio ga je fra Nikola Jurišić, duhovni asistent Frame. Na susretima se prakticira molitveno čitanje Svetog pisma – Lectio Divina. Ova molitvena metoda se još naziva Božansko čitanje ili Sveto čitanje, a sastoji se od sljedeća četiri molitvena koraka koja su povezana Duhom Svetim:

  1. lectio / čitanje
  2. meditatio / meditacija ili razmatranje
  3. oratio / molitva
  4. contemplatio / kontemplacija

Ovakva molitva je prisutna od najranijih dana kršćanstva, u Gospodinovim molitvama kada se povlačio u osamu, zatim u pohranjivanju i prebiranju događaja u Marijinom srcu, u priči o Mariji i Marti, u tradiciji apostola i svetih kroz sve vrijeme Crkve do dana današnjeg.

Katekizam Katoličke crkve kaže: „Oci duhovnog života, parafrazirajući Mt 7,7 ovako sažimlju raspoloženja srca hranjena Riječju Božjom u molitvi: Tražite čitajući i naći ćete razmatranjem; kucajte moleći i otvorit će vam se promatranjem” (KKC 2654).

Lectio divina je molitva koja se pokazala neizostavnom u duhovnom rastu i jačanju svakog kršćanina. Ona je mistično oslobađajuće druženje i upoznavanje s Isusom Kristom utjelovljenom Riječi Očevom kroz čitanje biblijskih tekstova. Onoga tko ju moli Gospodin mijenja, prosvjetljuje, jača i oslobađa. Lomi silu Zloga u životu molitelja i pripravlja ga za izobilje života: „Ja dođoh da život imaju, u izobilju da ga imaju.“ (Usp. Iv. 10. 10.). Ovom molitvom Bog u naš život ulazi na otajstven način. Našu sklonost prema grijehu pretvara u krijepost. Kroz Lectio divinu Gospodin liječi našu prošlost i sadašnjost te nas  blagoslivlja za budućnost. Ako tražite razliku između smisla i besmisla života, ovo je molitva za vas.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Simbol mira Betlehemsko svjetlo stiglo u Hrvatsku

Betlehemsko svjetlo, simbol mira svugdje u svijetu, u nedjelju je stiglo i u Hrvatsku, u Zagrebačku katedralu, 30. godinu zaredom u organizaciji Saveza izviđača Hrvatske. Brojni predstavnici izviđačkih udruga iz cijele Hrvatske okupili su se  na Europskom trgu, odakle su krenuli prema Katedrali, a svjetlo je, u ime Saveza izviđača, […]

Pretplatite se