Simbol mira Betlehemsko svjetlo stiglo u Hrvatsku

PROTV
0 0
Read Time:1 Minute, 30 Second

Betlehemsko svjetlo, simbol mira svugdje u svijetu, u nedjelju je stiglo i u Hrvatsku, u Zagrebačku katedralu, 30. godinu zaredom u organizaciji Saveza izviđača Hrvatske.

Brojni predstavnici izviđačkih udruga iz cijele Hrvatske okupili su se  na Europskom trgu, odakle su krenuli prema Katedrali, a svjetlo je, u ime Saveza izviđača, nosila učenica Mia Mikulec i uručila mons. Josipu Kuhtiću, rektoru Zagrebačke katedrale.

U ceremoniji primopredaje sudjelovao je i pokrovitelj Betlehemskog svjetla mira, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Jandroković: Betlehemsko svjetlo simbol želje da rat stane

Novinarima je rekao kako je 2022. obilježena ruskom agresijom na Ukrajinu, stradanjem ukrajinskog naroda, puno je žrtava, civila, žena djece.

“U takvim okolnostima Betlehemsko svjetlo simbolizira želju svih nas da rat stane, da bude mir, dobro, da se svi zajedno kao demokratski svijet usprotivimo onome što se događa u Ukrajini, ali i da molimo da bude dovoljno mudrosti i snage kod svih da rat stane”, ustvrdio je.

U Bogoslužnom prostoru Blaženoga Alojzija Stepinca na Kaptolu upaljena je svijeća Betlehemskim svjetlom mira i održano kratko bogoslužje.

Tradicionalno prvu nedjelju Došašća predstavnik austrijskih izviđača odlazi u Betlehem i pali svjetlo mira u Spilji Isusova rođenja te ga donosi u Austriju.

Pod motom „Zasadi stablo u nadi za mir“ ovogodišnja središnja svečanost Betlehemskog svjetla održana je u crkvi Pfarrkirche Neuottakring u Beču.

Betlehemsko svjetlo su preuzeli predstavnici brojnih nacionalnih skautskih organizacija, kao i hrvatski izviđači.

Predstavnici Saveza izviđača Hrvatske donose Betlehemsko svjetlo mira u Hrvatski sabor u ponedjeljak, 12. prosinca, a do Božića, i u druge državne i međunarodne institucije.

Savez izviđača Hrvatske pripremio je i posebnu mobilnu aplikaciju, na adresi https://www.betlehemsko.scouts.hr/, koja će prikazivati sva mjesta u Hrvatskoj na koje su izviđači donijeli Betlehemsko svjetlo. Primatelji svjetla moći će u aplikaciju upisati svoje poruke mira koje će biti prikazane uz unesenu lokaciju.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

MEĐUNARODNI JE DAN PLANINA, OVE GODINE TEMA JE “ŽENE POMIČU PLANINE”

Planine su veličanstvene, snježne, nepokorene. Oni su dio našeg planeta i zato ih je važno čuvati i štititi. Planinski vrhovi – samo dvije riječi, ali koliko slika stoji iza njih. Planine za sve. Za neke su to snježni vrhovi obasjani suncem. Netko zamišlja beskrajne smaragdne vrhove, očaravajuće svojom ljepotom. Netko […]

Pretplatite se