Jednokratna novčana naknada za 187.247 nezaposlenih u FBiH

PROTV
0 0
Read Time:1 Minute, 46 Second
Vlada Federacije BiH na posljednjoj sjednici u Sarajevu je, na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, donijela Odluku o utvrđivanju konačnog iznosa sredstava za isplatu jednokratne novčane naknade od po 100 KM nezaposlenim osobama u FBiH, a u skladu s Uredbom o podršci stanovništvu uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena.

Na osnovu podataka o korisnicima naknada iz dostavljenih zahtjeva mjerodavnih županijskih službi za zapošljavanje utvrđeno je da je za isplatu potrebno ukupno 18.724.700 KM.

Naime, deset županijskih službi za zapošljavanje dostavile su podatke o ukupno 187.247 nezaposlenih osoba koje ostvaruju pravo na jednokratnu novčanu naknadu od po 100 KM.

Ova sredstva osigurat će se iz proračuna Federacije BiH za 2022. godinu, na razdjelu Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, a sa kojeg će se izvršiti isplata na transakcijske račune svake od službi za zapošljavanje, prema podacima koje su one dostavile Vladi FBiH, piše Fena.ba

Prema dostavljenim zahtjevima županijskih službi za zapošljavanje, najviše korisnika je u Tuzlanskoj županiji (43.405), potom u Županiji Sarajevo (38.432), Zeničko-dobojskoj (33.314) i Hercegovačko-neretvanskoj županiji (21.734).

Slijede Srednjobosanska županija (18.430 korisnika), Unsko-sanska (16.800), Zapadnohercegovačka (6.696), zatim Županija 10 koja je dostavila podatke o 4.070 nezaposlenih osoba, te Bosansko-podrinjska županija Goražde sa 2.190 korisnika i Posavska županija sa 2.176 osoba koje su ostvarile pravo na isplatu ove naknade.

Podsjetimo, Uredbom o podršci stanovništvu uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena, Federalna vlada je odredila da konačan iznos sredstava za isplatu jednokratne novčane naknade, koji će biti uplaćen svakoj od županijskih službi za zapošljavanje, utvrđuje nakon što ove službe dostave potrebne podatke.

Današnja odluka Federalne vlade za isplatu jednokratne novčane naknade stupa na snagu danom donošenja.

Mjerodavne  županijske službe za zapošljavanje imaju obavezu najkasnije do 20. prosinca ove godine isplatiti jednokratnu novčanu naknadu na transakcijske račune korisnika.

Po isplati naknada korisnicima, županijske službe za zapošljavanje dužne su najkasnije do 15. siječnja 2023. godine dostaviti Vladi FBiH izvještaj o realizaciji sredstava, sa podacima o broju osoba kojima je isplata izvršena i ukupno utrošenim novcem u ove svrhe, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Cijene goriva u značajnom padu u BiH: Litar dizela 2,81, benzina 2,50 KM

Cijene goriva u BiH u značajnom su padu te su, u odnosu na veći dio godine i nekoliko mjeseci ranije, jučer bile niže čak za marku po litru. Tako je cijena dizela na sarajevskim benzinskim crpkama pala na 2,81 KM, a benzina na 2,56 KM po litru. U odnosu na […]

Pretplatite se