Priprema džema kod kuće omogućuje vam kontrolu nad sastojcima i osigurava da vaš džem ne sadrži umjetne dodatke
Vrijeme je jagoda, a ništa nije bolje od domaćeg džema. Svježe, sočne jagode koje su upravo dozrele na suncu idealne su za izradu džema. Na taj način ćete sačuvati okus i miris jagoda te uživati u njemu tijekom hladnijih dana.
Priprema džema kod kuće omogućuje vam kontrolu nad sastojcima i osigurava da vaš džem ne sadrži umjetne dodatke. Osim toga, domaći džem može biti prekrasan dar za prijatelje i obitelj, koji će sigurno cijeniti trud i ljubav uloženu u izradu, piše emedjimurje.
Evo jednostavnog recepta za pripremu ukusnog džema od jagoda, koji će vas sigurno osvojiti svojom lakoćom i savršenim okusom.
Sastojci:
4 kg jagoda
1,5 kg šećera (za zdraviju verziju stavite npr. brezin šećer)
Džemfix (prirodni pektin za džemove)
Sok od jednog limuna
Upute za pripremu:
Priprema Jagoda:Jagode operite pod hladnom vodom. Odstranite peteljke i narežite ih na sitnije komade.U veliki lonac stavite narezane jagode. Dodajte džemfix i pola kilograma šećera. Stavite lonac na srednje jaku vatru i povremeno miješajte dok ne uzavrije.
Kada smjesa počne kuhati, uklonite pjenicu koja se stvorila na površini. Dodajte preostali šećer i limunov sok i nastavite kuhati još 5 minuta uz stalno miješanje.
Sterilizacija Staklenki:
Dok se džem kuha, otvorene staklenke stavite u rernu zagrijanu na 100°C kako bi se sterilizirale. Ostavite ih u rerni dok džem ne bude spreman za ulijevanje. Vrući džem pažljivo ulijte u tople staklenke pomoću lijevka. Zatvorite staklenke poklopcima i okrenite ih naopačke kako bi se stvorio vakuum.Ostavite staklenke da se potpuno ohlade.
Nakon što se staklenke ohlade, spremite ih na hladno i tamno mjesto a možete i u frižider. Na taj način džem može trajati mjesecima i biti će savršen za uživanje tijekom zime.
Večernji.ba Foto: Ilustracija