Oko 70 izbjeglica iz Ukrajine Novu godinu će u Međugorju dočekati uz molitvu za mir

PROTV
0 0
Read Time:2 Minute, 24 Second

Izbjeglice iz Ukrajine koje su utočište od rata pronašle u Međugorju, Novu godinu dočekat će u molitvi i daleko od svojih domova i obitelji.
Njih oko 70 koliko ih trenutno tu boravi, svakodnevno mole za mir i prestanak rata u njihovoj zemlji. Nadaju se da će narednu Novu godinu dočekati u toplini svojih domova, piše N1.

Zvona međugorske crkve zamijenila su zvuk svakodnevnog bombardiranja kojima je Sulomia do prije pet mjeseci bila izložena u svom rodnom gradu u Ukrajini.

Unatoč svim nedaćama koje su zadesile njenu zemlju, osmijeh na njenom licu je uvijek prisutan zahvaljujući molitvi i miru koji je kaže ovdje pronašla. Boravak u Međugorju smatra misijom.

Osjećaju se dobro

U Međugorju sam pet mjeseci i osjećam se tako dobro jer sam u blagoslovljenom mjestu, Marija je sve vrijeme uz nas i moja duša je mirna. Trebamo više molitve, jer puno mnogo čuda koja su se dogodila zahvaljujući molitvama, a to mojim zemljacima treba. Vrlo je važna misija nas koji smo u Međugorju, kazala je Sulomia, izbjeglica iz Ukrajine.

Ova 27-godišnja djevojka je u Međugorje stigla sama, u Ukrajini je u strahu, mraku i bez struje ostala njena cijela obitelj.

Nije, kaže, mogla ni zamisliti da će božićne i novogodišnje praznike dočekati u ovakvom stanju pa se nada da je to prvi i posljednji put.

Nema struje zbog stalnog bombardiranja, jako je teško i psihički i fizički sve podnijeti, zato je molitva jedino što nam preostaje”, navela je Sulomia.

Kako bi njihov boravak u Međugorju protekao bez ikakvih briga, pobrinuli su se članovi Crvenog križa.

Uz pomoć međunarodnih organizacija svakodnevno se trude izmamiti osmijeh na dječja lica, posebno kažu u ovo praznično vrijeme. Tako su i slikovnicom na ukrajinskom jeziku obradovali dječicu koja u Međugorju pohađaju online nastavu.

Djeca na online nastavi

Zahvaljujući UNICEF-u I UNHCR-u imamo najsuvremenije opremljenu školu u OŠ Bijakovići gdje djeca pohađaju online nastavu, uz to svi oni imaju svoje laptope, tako da u svakom trenutku mogu pratiti nastavu. Što se tiče zdravstvene i druge skrbi mi smo tu 24 sata i dajemo psihosocijalnu podršku, kazao je Andrija Stojić iz Crvenog križa Čitluk.

Njihove želje uglavnom su skromne, ne traže mnogo. Misli i molitve usmjerene su samo ka jednom, a kako bi ih barem na kratko opustili članovi Crvenog križa pobrinut će se da novogodišnju noć provedu u nešto veselijem ozračju.

Pripremamo da zajedno dočekamo Novu godinu u nadi da će sljedeća svakom biti u svom domu, dodao je Stojić.

Tome se nada i Sulomia. No, umjesto u druženju i slavlju, vrijeme će i u novogodišnjoj noći provesti u molitvi. Mjesta, kaže, veselju nema, ali željama ima uvijek:

Mir za Ukrajinu, ali ne samo za Ukrajinu, nego za cijeli svijet, poručila je Solumia.

Osim izbjeglica, ovih dana u Međugorju su boravili brojni hodočasnici iz Ukrajine, koji su pred kipom Kraljice Mira sa suzama u očima molili za spas svoje domovine.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Iz HŠK Posušje oštro prema HT Mostar: Zašto za Zrinjski i Široki ima novca a za nas nema?

“Iako je uobičajeno da se u pismenoj korespodenciji tekst počinje s uvaženi ili poštovani, ovom prilikom to svjesno ignoriramo, a neka se gospoda kojima se ovom prilikom javno obraćamo zapita zbog čega su zaslužili takav odnos.   Već duži period Uprava HŠK Posušje bezuspješno traži sastanke i pismeno se obraća […]

Pretplatite se