Svi prijelazi BiH s Hrvatskom ostaju u funkciji, uvodi se trak za državljane EU

Domagoj
0 0
Read Time:1 Minute, 33 Second

Svevlad Hoffmann, glavni inspektor i savjetnik ravnatelja Granične policije BiH, potvrdio je za Večernji list kako u ovom trenutku nema promjena kada je riječ o broju i dostupnosti graničnih prijelaza

 

– Posebno napominjemo kako se i dalje primjenjuje sporazum o pograničnom prometu između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine te se ne smanjuje broj graničnih prijelaza s Bosnom i Hercegovinom, a svi koji imaju upisane granične prijelaze za pogranični promet i prijelazna mjesta u pograničnu propusnicu mogu i dalje prelaziti na tim mjestima, odnosno uvjeti prelaska državne granice i za stanovnike u pograničnom području ostaju nepromijenjeni – objasnili su iz MUP-a RH.

 

Istodobno, velika promjena čeka sve državljane trećih zemalja, pa tako i Bosne i Hercegovine, u drugom dijelu godine, kada se očekuje da Europski sustav za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja (ETIAS) postane operativan. Radit će se o automatiziranom sustavu koji će omogućiti ulazak i evidenciju o posjetiteljima iz zemalja kojima nije potrebna viza za putovanje u schengensku zonu, a ono što je ključno je činjenica da će državljani trećih zemalja za putovanje u schengensku zonu trebati prije puta podnijeti zahtjev za odobrenje putovanja jednostavnom procedurom korištenja ETIAS-ove internetske stranice ili mobilne aplikacije.

 

Gospodarstvo

 

Za to će morati platiti naknadu u iznosu od 7 eura, a dobiveno ETIAS odobrenje vrijedit će tri godine. U kontekstu samih graničnih prijelaza, u idućem se razdoblju očekuje, doznaje Večernji list iz dobro obaviještenih izvora, i ugradnja traka za državljane EU-a na međunarodnim prijelazima BiH i RH, a u cilju ubrzanja prometa i izbjegavanja zadržavanja onih koji imaju putovnicu neke od zemalja članica EU-a.

 

A kada je u pitanju gospodarski segment, od iznimnog će značaja biti otvoriti, osim postojećih dvaju prijelaza opremljenih za fitosanitarni nadzor, još jedan, a sve kako bi se izbjegle eventualne gužve teretnih vozila koja prevoze lako kvarljive robe.

 

Vrisak.info

 

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Rimac i Nevera u Tomislavgradu

Nakon Jahorine, Rimac i njegova Nevera stigli su i u Tomislavgrad. Nevera, parkirana u glavnoj gradskoj ulici, privukla je poglede znatiželjnih… Tomislavcity

Pretplatite se