Detalji pokolja Hrvata u Križančevu selu i Buhinim kućama

Domagoj
0 0
Read Time:2 Minute, 13 Second

Križančevo selo i Buhine kuće, odnosno proučavanje tog masakra nad Hrvatima, novi je tekst povjesničara Hrvoja Mandića pisan za portal Bild.ba.

 

Kad je riječ o vojnom rasporedu triju zaraćenih snaga, Armije Republike Bosne i Hercegovine, Vojske Republike Srpske i Hrvatskog vijeća obrane u jesen 1993., nužno je istaknuti da se rat u Lašvanskoj dolini vodio u dvostrukom okruženju.

 

Piše: Hrvoje Mandić/Bild.ba

 

Snage HVO-a bile su u okruženju ARBiH, dok je potonja bila u okruženju VRS i HVO-a.

 

Zauzimanjem Travnika i Bugojna ARBiH okružila je HVO u Lašvansko-Lepeničkoj dolini na području oko Busovače, Viteza i dijela Novog Travnika tako da je HVO počeo život u okruženju s oko 6.000 vojnika okruženih višestruko brojnijim muslimanskim snagama.

 

Snage Armije RBiH čitavo su razdoblje muslimansko-hrvatskog rata bile u ofenzivi i stalnim su napadnim akcijama pokušavale usitniti taj prostor na više malih enklava.

 

Dakle, na tom prostoru karakteristično je bilo pozicijsko ratovanje, gdje su se postrojbe HVO-a branile u kompaktnom prostoru širine 3-10 km i dubine 10-12 km što je mogućnost manevra svodilo na nisku razinu, dok su snage Armije RBiH išle na presjecanje tog prostora.

 

Upravo su se u takvim pokušajima i činili zločini. Na području općine Vitez u ljeto 1993. godine Operativna grupa Bosanska Krajina (OZ BK) Armije BiH angažirala je snage 17. krajiške, 303., 325., a kasnije 306. i 314. motorizirane brigade.

 

S druge strane u općini Vitez HVO je bio znatno ‘tanji’, a obranu je preuzela Viteška brigada HVO-a koja je brojala 2.210 pripadnika.

 

NAPADNE OPERACIJE ARBiH u SREDIŠNJOJ BOSNI U LJETO I JESEN 1993.

 

Nakon ovladavanja Bugojnom i Travnikom, vojni i politički vrh naredio je Komandi OG BK 7. kolovoza 1993. da pokrenu napadnu operaciju na grad Vitez i okolicu pod kodnim imenom ‘Oprez’ čiji je cilj bio razbiti HVO na širem području Viteza i Novog Travnika i zauzeti tvornice ‘Vitezit’ u Vitezu i ‘Bratstvo’ u Novom Travniku.

 

U borbama u kolovozu, rujnu i listopadu snage ARBiH uz pomoć oklopa nisu uspjele ovladati prostorom Viteza i Novog Travnika.

 

Viteška brigada HVO-a je do 14. siječnja u području Sofe vratila i dio ranije izgubljenog prostora.

 

OG BK ARBiH nije bila u stanju za nastavak napada, a to potvrđuje masovno dezertiranje muslimanskih vojnika 15. siječnja s crte bojišta.

 

Napadne operacije ARBiH na području Središnje Bosne nastavljene su do travnja 1994. godine, odnosno do potpisivanja Washingtonskog sporazuma.

 

Uz čitav niz zločina nad hrvatskim civilima i zarobljenim pripadnicima HVO-a, posljedica tih operacija je etničko čišćenje Hrvata iz Središnje Bosne od strane ARBiH.

 

Vrisak.info

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Počeo opći štrajk prosvjetara u ŽZH, dvije škole su izuzetak

Opći štrajk srednjim i osnovnim školama u Županiji Zapadnohercegovačkoj, uz izuzetak dvije osnovne škole, počeo je u ponedjeljak, 9. siječnja.   Djelatnici svih osam srednjih škola u Županiji Zapadnohercegovačkoj su štrajku, izjavila je za portal Jabuka.tv predsjednica Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama u ŽZH Jasminka Petric.   Razlozi za štrajk su, između ostaloga, nepotpisivanje kolektivnoga […]

Pretplatite se