Tunel Novi iznad Mostara gotov na ljeto 2024.

PROTV
0 0
Read Time:2 Minute, 46 Second

Prema riječima direktora JP Ceste Federacije BiH Ljube Pravdića, radovi na tunelu iznad Mostara dugom 900 metara trebali bi biti završeni do kraja ljeta iduće godine.

Radovi na prometnici koja će po svom završetku rasteretiti središte Mostara te će se naslanjati na brzu cestu Mostar – granica s Republikom Hrvatskom napreduju planiranom dinamikom, piše Večernji list BiH.

Riječ je o južnoj obilaznici Mostara, gdje su trenutačno u tijeku radovi na probijanju jednog od dužih tunela u BiH, čime će veći dio ove obilaznice biti završen.

Krediti i dokumentacija

Naime, predviđeni rok izvođenja radova na tunelu Novi su 24 mjeseca, dok je vrijednost ugovorenih radova 25,131.195,29 KM, a financira se iz kreditnih sredstava Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Nadzor nad izvođenjem radova u vrijednosti od 724.524 KM dodijeljen je skupini ponuđača u sastavu IGH d. o. o. Mostar, Integra d. o. o. Mostar i Divel d. o. o. Sarajevo. Izgradnja tunela Novi dio je aktivnosti u sklopu projekta “Južna obilaznica Mostara – LOT 1”, a koje obuhvaćaju radove na trasi od rotora Varda do ulaza u tunel Novi, dužine oko 1700 metara, uključujući i vijadukt Marijanovića Draga dužine 200 metara.

Kada je riječ o nastavku radova izgradnje ove prometnice do spoja s M-17, Pravdić je objasnio da se ne može točno procijeniti kada će početi s obzirom na to da je riječ o vrlo kompleksnom projektu u tehničkom smislu i značajnoj investiciji u financijskom smislu. Naime, uz izgradnju tunela Novi, da bi ova prometnica bila potpuna, u planu je izgradnja još jednogmanjeg tunela i vijadukta, a kako bi se obilaznica spojila s magistralom M-17, potrebno je izgraditi i treću dionicu. Njezina je dužina 3,2 kilometra i ići će od vijadukta Rodoč do čvorišta magistralne ceste.

Za kompletnu dionicu od izlaza iz tunela Novi do spoja na M-17 je, kaže Pravdić, pribavljena urbanistička suglasnost te je u tijeku priprema dokumentacije, identifikacija parcela za utvrđivanje javnog interesa i provođenje postupka eksproprijacije. On ističe kako će se građevinske dozvole, na temelju kojih se izvode radovi, pribavljati po fazama u skladu s osiguranim sredstvima i dinamikom eksproprijacije.

Izgradnja trase i objekata

Pravdić je naveo i kako očekuje da će radovi na dionici od izlaza iz tunela Novi do čvora Bulevar biti okončani u sljedeće 2-3 godine, što ovisi o brzini postupka eksproprijacije.

Realizacijom ove faze izvršit će se spajanje izgrađenog dijela južne obilaznice Mostara s obnovljenom dionicom lokalne ceste, čime se izgrađeni dio može pustiti u promet, objasnio je direktor JP Ceste Federacije BiH.

Dodao je da ova faza obuhvaća izgradnju trase i objekata u ukupnoj dužini od oko tri kilometra, a dio sredstava za njih osigurat će se proračunom FBiH za ovu godinu. Druga faza radova od čvora Bulevar do spoja na M-17, koja obuhvaća izgradnju trase i objekata u ukupnoj dužini od oko dva kilometra, radit će se kada se za nju osiguraju sredstva.

Inače, prvi dio južne mostarske obilaznice od Pologa do Miljkovića, u dužini od 6,7 kilometara, završen je krajem 2019. godine, a za završetak kompletnog projekta potrebno je završiti još 8,2 kilometra na zahtjevnoj trasi. Kako je ranije izjavio ministar prometa i veza Federacije BiH Denis Lasić, izgradnja južne obilaznice Mostara projekt je star više od 20 godina, a njegovim skorim završetkom središte Mostara bit će prometno rasterećeno, piše Večernji list BiH.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Obavijest za vlasnike nekretnina u Tomislavgradu

Općinski sud u Livnu, odjeljenje suda u Tomislavgradu, poziva sve zainteresirane osobe koje polažu pravo na priznavanje vlasništva ili nekog drugog prava na nekretninama upisanim u katastarskim općinama Kongora, Lipa I, Oplećani i Rašćani da to svoje pravo prijave u roku od 60 dana od objave oglasa u Službenim novinama […]

Pretplatite se