Bijele pisanice idealne za ukrašavanje: Kako izbijeliti jaja octom?

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 34 Second

 

Pripreme za Uskrs u punom su jeku, a nezaobilazan dio toga je i ukrašavanje jaja. Međutim, ako imaju previše tamnu ljusku, postoji način kako izbijeliti jaja octom.

Naime, boja će se bolje primiti na bijeloj ljusci jajeta, neovisno o tome posežemo li za tradicionalnim načinima bojanja poput onih s lukom ili ciklom ili pak za već pripremljenim bojama iz trgovine.

 

Jaja s bijelom ljuskom mogu se kupiti i u nekim našim većim trgovinama, no kako još uvijek nisu nešto što se može naći na svakom uglu, i sami možemo ljusku bilo kojeg jajeta učiniti bijelom. Pritom se ona neće oštetiti niti će to ikako utjecati na kasniji okus.

Sve što vam treba za to je običan alkoholni ocat i voda. Naime, alkoholni ocat je prirodni izbjeljivač koji se proizvodi postupkom vrenja alkoholnih tekućina, što je jedan od najstarijih prehrambenih proizvodnih postupaka čovječanstva.

Sadrži između 5 i 15,5 % octene kiselinepa je kao takav idealno sredstvo za čišćenje i izbjeljivanje, odnosno uništavanje bakterija.

Lako je dostupan u svakom kućanstvu pa je upravo zato idealan za izbjeljivanje uskršnjih jaja, i to u svega tri jednostavna koraka.

Evo kako izbijeliti jaja octom u deset minuta:

  1. Ovisno o tome koliko jaja želite izbijeliti, stavite potrebnu količinu vode. Ono što je najvažnije jest da potom vodi dodate ocat u jednakom omjeru. Stavite li u lonac za kuhanje pola litre vode, pripazite da dodate i pola litre octa.
  2. Jaje kuhajte u toj otopini desetak minuta. Kako vrijeme bude prolazilo, primijetit ćete da ljuska postaje sve svjetlija, a da na površinu otopine izlazi pjena smećkaste boje. Nju možete odstranjivati žlicom kako se ne bi prelila preko ruba.
  3. Nakon kuhanja, jaja isperite pod mlazom hladne vode uz pomoć nježne krpice. Budite pažljivi jer je nakon izbjeljivanja ljuska tanja. Pustite ih nekoliko minuta da se ohlade na sobnoj temperaturi.

I to je to. Sada ukrašavanje šarenim bojama može početi.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Znate li zašto na Uskrs tradicionalno jedemo šunku i mladi luk?

U prošlosti je tradicija bila na Uskrs jesti janjetinu, a potječe od židovskog blagdana Pashe. Kad je dio Židova prešlo na kršćanstvo, nastavili s običajem jedenja janjetine na Uskrs. Tijekom Drugog svjetskog rata vuna je postala popularna sirovina za izradu odjeće pa je puno više uzgajivača prestalo s klanjem janjadi […]

Pretplatite se