Mostar: Središnja svečanost obilježavanja 31. godišnjice HVO-a

admin
0 0
Read Time:2 Minute, 6 Second

Svečanost obilježavanja 31. obljetnice HVO-a i 18. godišnjice 1. pješačke pukovnije OS BiH u Mostaru započela je polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća za poginule pripadnike HVO-a i postrojavanjem Oružanih snaga BiH u vojarni “Stanislav Baja Kraljević”.

Viijence su položila vojna izaslanstva Ministarstva obrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i zapalili svijeće na spomen-obilježju ispred kapelice sv. Ivana Krstitelja u naselju Rodoč. Nakon toga je održana kratka molitva koju je predvodio apostolski administrator vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić

Tijekom proslave nazočnima se obratila i Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH koja je kazala:” Bez Hrvatskog vijeća obrane ne bi bilo današnje BiH ma što netko drugi govorio”, te dodala: “Sjetimo se svih onih koji su dali živote za našu slobodu i to je najmanje što možemo raditi u ovo vrijeme gradeći BiH, zemlju jednakopravnih naroda i svih ostalih koji u njoj žive”,

Umirovljeni general HVO-a Stanko Sopta Baja istaknuo je HVO obrazac ”opstanka Hrvata u ratnom grotlu BiH kao i hrvatska zajednica i Hrvatska republika Herceg Bosna”.
”Alija Izetbegović rat i agresiju na Hrvatsku nije smatrao svojim i slijepo je vjerovao JNA. Hrvatski narod u BiH padom Vukovara ’91. 18. studenog utemeljio je hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu jer je znao da će isti taj agresor paliti naša sela i rušiti naše gradove. Prije toga je zaustavio u pologu tenkove i spriječio tihu okupaciju Hercegovine i Dalmacije”, kazao je.
General Sopta posebno je napomenuo da je HVO bio krik hrvatskog naroda za slobodom.
‘Mi smo branili ognjišta i uspjeli smo u tome. Danas HVO gledam kao ljubav prema svom narodu, HVO je spremnost na žrtvu, HVO je sloboda i obilježavajući obljetnicu radimo iz odgovornosti prema žrtvi koja je otkupila našu slobodu. Svim braniteljima, svom puku i svima koji cijene slobodu neka je čestit Dan Hrvatskog vijeća obrane”, istaknuo je.

Vladimir Šoljić, bivši predsjednik Federacije i ministar obrane u Vladi Jadranka Prlića, Herceg Bosne kazao je kako je prva zadaća HVO-a bila obrana Mostara.”Rukovodstvo Mostara u suglasnosti s predsjedništvom BiH s Alijom Izetbegovićem na čelu dobilo je zadaću da obrani Mostar. Ta zadaća je završena, a HVO je oslobodio širi prostor”, kazao je.

Ceremonija proslave 31. obljetnice utemeljenja HVO-a nastavlja se svečanom svetom misom u mostarskoj Katedrali nakon čega će uslijediti vojni mimohod ulicama Mostara do središnjeg spomenika ispred hrvatskog Doma hercega Stjepana Kosače gdje će izaslanstva HNS-a i braniteljskih udruga HVO-a položiti vijence i zapaliti svijeće.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Animirani film HKUD „Didak“ Nada osvojio prvu nagradu na Cannes 7th Art Awards film festivalu

Na jučerašnjoj dodjeli on-line nagrada animirani film HKUD „Didak“ Nada na Cannes 7th Art Awards festivalu osvojio je ‘Međunarodnu veliku nagradu’ u kategoriji animacije za najbolji animirani film. Na svečanoj dodjeli prilikom održavanja Cannes 7th Art Awards film festivala 23. svibnja 2023. godine bit će udijeljena nagrada za ovaj izniman […]

Pretplatite se