Predstavnici HBŽ-a i Općine Tomislavgrad sudjelovali svečanom liturgijskom slavlju prigodom preuzimanja službe zagrebačkog nadbiskupa mons. Dražena Kutleše

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 17 Second

Danas je u Bogoslužnom prostoru blaženoga Alojzija Stepinca na Kaptolu u Zagrebu na blagdan sv. Katarine Sijenske održano svečano liturgijsko slavlje prigodom preuzimanja službe zagrebačkog nadbiskupa mons. Dražena Kutleše, koji je postao 77. zagrebački biskup, odnosno 9. nadbiskup metropolit zagrebački. Papa Franjo prihvatio je 15. 4. 2023. odreknuće od službe dosadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, te je istoga dana imenovao zagrebačkim nadbiskupom mons. Dražena Kutlešu, dosadašnjega nadbiskupa koadjutora zagrebačkog. Svečanosti ustoličenja nazočio je vrh hrvatskog političkog života na čelu s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem i predsjednikom Hrvatskoga sabora Gordanom Jandrokovićem, kao i brojni uzvanici iz vjerskog, političkog, kulturnog i društvenog života.

Na ovom velikom događaju za Katoličku crkvu i hrvatski narod, a posebno za duvanjski kraj i Hercegbosansku županiju (budući da je mons. Dražen Kutleša rodom iz Župe Prisoje, Tomislavgrad) prisustvovali su predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Vukadin i načelnik općine Tomislavgrad, Ivan Buntić.

U znak zahvalnosti i radosti zbog ustoličenja i preuzimanja službe zagrebačkog nadbiskupa predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Vukadin i načelnik Općine Tomislavgrad, Ivan Buntić su u ime žitelja i Vlade Hercegbosanske županije te žitelja i općine Tomislavgrad darovali mons. Draženu Kutleši biskupski štapBiskupski štap djelo je akademskog kipara iz Tomislavgrada, Ilije Skočibušića, a izrađen je od patiniranog aluminija pri samoj izradi štapa Skočibušić se vodio geslom „ U tebe se, Gospodine, uzdam!“ koje je bilo biskupsko geslo mons. Dražena Kutleše 2011. godine. Na štapu se nalazi Krist na križu, koji desnom rukom pokazuje prema nebu, simbolizirajući uskrsnuće. Ispod križa se nalazi kvadratni dio gdje se na prednjoj strani nalazi.

Vlada HBŽ

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

U Tomislavgradu održan " Kup kralja Tomislava", prvenstvo u ljepoti psa tornjaka

U Tomislavgradu je danas održan Kup kralja Tomislava, prvenstvo u ljepoti Bosansko- hercegovačkog – hrvatskog pastirskog psa tornjaka. Specijalnu izložbu organizirao je Kinološki klub Tornjak Tomislavgrad a susjelovalo je 36 prekrasnih Tornjaka svih dobi i uzrasta. Glavni sudac bio je g. Goran Rokić iz Požege Republika Hrvatska, međunarodni sudac koji […]

Pretplatite se