Vemenske prilike do kraja svibnja pogodovat će osobama koje pate od alergija

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 14 Second


Foto: Pixabay.com

Prognozirane vremenske prilike za mjesec svibanj, koje će obilježiti oblačno vrijeme s padalinama, bit će povoljne za osobe koje pate od alergija na polen.
Stabilizacija vremenskih prilika se očekuje tek na kraju tekućeg mjeseca i početkom lipnja, a tada će biti potrebna velika opreznost, jer će sunčani i topli dani pogodovati polinaciji trava i korova čime će direktno biti ugrožene osobe koje pate od alergija, navodi se u izvješću koji je Centar za ekologiju i prirodne resurse – Akademik Sulejman Redžić dostavio Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša SŽ.
Iz ove ustanove preporučuju svim osobama koje su alergične na polen drveća da redovito prate izvješće o rezultatima mjerenja polena u zraku na http://www.pmf.unsa.ba/cep-sr/, te da se pridržavaju danih preporuka.

Preporuka osobama sa sezonskim rinitisom (peludna groznica) je da se jave nadležnom liječniku obiteljske medicine, u slučaju promjene kliničke slike.
Monitoring polena u zraku se vrši kontinuirano, a prema posljednjim izvještajima, na preparatima koji se pripremaju u okviru Laboratorije za palinologiju, nisu konstatirane partikule prašine, niti spore gljivica koje predstavljaju opasnost za ovu kategoriju stanovništva.
Kako navode iz Centra, zbog nepovoljnih vremenskih prilika i posljednji tjedan travnja bila je obilježena izuzetno niskim koncentracijama polena u zraku. U tijeku navedenog perioda na mjernim stanicama Pofalići i Stari Grad konstatiran je polen breze, borova, topole, tise, čempresa i brijesta, a izmjerene koncentracije su znatno niže nego u prethodnoj godini, priopćila je Služba za protokol i press SŽ.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Toplinski valovi diljem svijeta, stručnjaci u šoku: ‘Ovo što se događa zadnjih mjesec dana...‘

Ekstremne vremenske uvjete već smo iskusili, ubuduće ćemo još ćešće. Veliki problem bit će nam i porast razine mora. Prema podacima američke vlade, temperatura površine svjetskih oceana dosegnula je rekordno visoku razinu, nezabilježenu otkad postoje satelitski zapisi, što je dovelo do toplinskih valova u morima diljem svijeta. Klimatski znanstvenici izjavili […]

Pretplatite se