Toplinski valovi diljem svijeta, stručnjaci u šoku: ‘Ovo što se događa zadnjih mjesec dana…‘

admin
0 0
Read Time:2 Minute, 28 Second

Ekstremne vremenske uvjete već smo iskusili, ubuduće ćemo još ćešće. Veliki problem bit će nam i porast razine mora.
Prema podacima američke vlade, temperatura površine svjetskih oceana dosegnula je rekordno visoku razinu, nezabilježenu otkad postoje satelitski zapisi, što je dovelo do toplinskih valova u morima diljem svijeta. Klimatski znanstvenici izjavili su kako preliminarni podaci Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA) pokazuju da je prosječna temperatura površine oceana od početka travnja bila 21,1 Celzijev stupanj, čime je nadmašila prethodni rekord od 21 stupanj postavljen 2016. godine.
– Trenutačna putanja izgleda kao da će premašiti sve dosadašnje rekorde – izjavio je za The Guardian profesor Matthew England, klimatski znanstvenik sa Sveučilišta Novi Južni Wales.
Tri godine vladavine La Niña širom tropskog Pacifika pomoglo je u smanjenju temperatura i ublažavanju utjecaja rasta emisija stakleničkih plinova. No znanstvenici kažu da se sad toplina podiže prema površini oceana, ukazujući na potencijalni El Niño uzorak u tropskom Pacifiku moguć kasnije ove godine, koji može povećati rizik od ekstremnih vremenskih uvjeta i novih globalnih toplinskih rekorda.
La Niña je, inače, prirodni klimatski fenomen koji se događa u tropskom Pacifiku, karakterističan po hladnijim oceanografskim uvjetima. U La Niña uvjetima, hladna voda se nakuplja u istočnom dijelu tropskog Pacifika, što dovodi do jačeg puhanja pasatnih vjetrova, koji prenose toplinu i vlagu prema Australiji i južnoj Aziji, dok su srednja i južna Amerika podložne sušnim uvjetima. La Niña je suprotnost drugog fenomena, El Niña, a oba fenomena zajedno čine El Niño-Southern Oscillation (ENSO) ciklus.

u
Vrucine u Madridu krajem travnja

Dr. Mike McPhaden, znanstvenik istraživač u NOAA-i, rekao je za The Guardian da je nedavni utjecaj La Niñe završio. Ovaj dugotrajni period hladnoće neko je vrijeme “prigušivao” globalnu prosječnu površinsku temperaturu, unatoč rastu stakleničkih plinova u atmosferi: – Sad, kad je to završilo, vjerojatno vidimo signal klimatskih promjena koji dolazi glasno i jasno – rekao je.
Prema podacima NOAA-e, dosad najveći prosjeci temperatura oceana zabilježeni su u periodu El Niña koji je trajao od 2014. do 2016. godine. Podaci su uglavnom prikupljeni satelitskim promatranjima, ali su potvrđeni i mjerenjima s brodova i bova. Oni ne uključuju polarna područja.
U oceanima se apsorbira više od 90 posto dodatne topline uzrokovane ispuštanjem stakleničkih plinova u atmosferu zbog sagorijevanja fosilnih goriva i krčenja šuma. Lanjska studija pokazala je da se količina topline koja se nakuplja u oceanu ubrzano povećava i prodire dublje, stvarajući preduvjete za ekstremne vremenske uvjete.
Dr. Alex Sen Gupta, docent u Centru za istraživanje klimatskih promjena UNSW, rekao je kako sateliti pokazuju da su porasti temperature na površini oceana “gotovo linearni” od 1980-ih: – Iznenađujuće je da su i posljednje tri godine također bile vrlo tople, unatoč činjenici da smo imali uvjete La Niña – izjavio je.
Sen Gupta je dio međunarodnog tima znanstvenika koji proučavaju toplinske valove u morima. Trenutačna promatranja ukazuju na umjerene do jake toplinske valove u nekoliko regija, uključujući južni Indijski ocean, južni Atlantik, sjeverozapad Afrike, područje oko Novog Zelanda, područje na sjeveroistoku Australije i na zapadu Srednje Amerike.

Jutarnji.hr

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Dvadeset malih proizvođača s područja Blidinja i Sutjeske dobilo vrijednu opremu i edukacije

Foto: LiNK Mostar U okviru projekta “NaturBosniaHerzegovina: zaštićena područja i održivi razvoj”, kojeg financira Talijanska agencija za razvojnu suradnju (AICS), a implementira organizacija CISP s talijanskim i bh. partnerima, Udruženje za poduzetništvo i posao “LiNK” realiziralo je niz aktivnosti na razvoju poduzetničkih inicijativa unutar zaštićenih područja Park prirode ”Blidinje” i […]

Pretplatite se