Njemačka ima novi važan zakon: Tko ga prekrši može biti kažnjen i s 50.000 eura

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 8 Second


Foto: Spiegel-Online

Zakonom o zaštiti zviždača vrši se pritisak na osobe koje žele prijaviti korupciju i druge nepravilnosti u javnom sektoru i gospodarstvu.

Njemačka je u petak usvojila zakon o zaštiti zviždača koji bi trebao pomoći u borbi protiv korupcije. Zakon je dobio zeleno svjetlo Bundesrata, nakon višemjesečnih pregovora između vladajuće koalicije i konzervativne oporbe, javlja dpa.
Njemačka je propustila rok za usklađivanje s propisima Europske unije i nalazi se pred već pokrenutim postupkom.
Zastupnički dom, Bundestag, zakon je doduše usvojio krajem prošle godine, s većinom vladajuće koalicije.

Bundesrat je, međutim, pod kontrolom oporbene Kršćansko-demokratske unije, koja je ocijenila da je tadašnji prijedlog pretjerano financijski opteretio mala poduzeća, piše Feniks-magazin.de.
Dvije strane pozvale su u pomoć povjerenstvo za posredovanje između dvaju domova, te su konačno usuglasile tekst koji je izglasan u petak.
Zakonom o zaštiti zviždača vrši se pritisak na osobe koje žele prijaviti korupciju i druge nepravilnosti u javnom sektoru i gospodarstvu.
Osim zaštite zviždača od uznemiravanja i otkaza, zakon nalaže vlastima ili tvrtkama da otvore kanal za besplatno prijavljivanje prekršaja, primjerice, o propustima u zaštiti okoliša, zlostavljanju životinja i dr.
“Ne radi se o insinuacijama i ogovaranjima, već o brzom otklanjanju ozbiljnih nedostataka”, rekao je u završnoj riječi Benjamin Strasser, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa.
Za kršenje odredbi novog zakona propisana je maksimalna kazna od 50.000 eura.

Vecernji.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Mnogi se pitaju kako će se primjenjivati zakon o zabrani pušenja u FBiH, evo odgovora na to pitanje

Foto:Pixabay.com Za dva tjedna počet će se primjenjivati Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH. U drugom bh. entitetu Republici Srpskoj i dalje će se moći pušiti na svim mjestima. Federalni zakon je stupio na snagu u svibnju prošle godine, sa […]

Pretplatite se