Obilježen Dan općine Čitluk

admin
0 0
Read Time:2 Minute, 43 Second


Foto: fena

Svečanom akademijom Općinskog vijeća Čitluka u srijedu je obilježen Dan općine Čitluk, koji se obilježava 24. svibnja, na datum prvo pisanog spomena Brotnja u dubrovačkim arhivima iz 1306. godine.

Općinski načelnik Marin Radišić u svom je govoru istaknuo kako je njegov cilj omogućiti da Brotnjo bude mjesto ugodnog življenja, gdje će mladi vidjeti svoju perspektivu i ostati živjeti na tim prostorima.

Govoreći o urađenom u pretekli 365 dana, načelnik je istaknuo kako je općinska vlast, osluškujući potrebe svih dijelova čitlučke općine, radila na realizaciji važnih projekata koji će doprinijeti poboljšanju kvalitete života.

– Nastavili smo s ulaganjem u cestovnu infrastrukturu, izgradnjom kanalizacijskog sustava, širenjem javne rasvjete na području cijele općine, uspješno smo završili obnovu školskih objekata, nastavili smo izgradnju dvije školske sportske dvorane i s ulaganjem u gospodarsku zonu. Pokazali smo socijalnu osjetljivost posebno prema mladima i ugroženima. Nastojimo pomoći jednokratnim novčanim iznosima za novorođeno dijete, povećali smo studentske stipendije i grantove udrugama, osiguravamo sredstva za prijevoz učenika osnovnih i srednjih kola, a od ove godine, zahvaljujući vladi HNŽ-a, osigurani su besplatni udžbenici za sve razrede osnovnih škola – kazao je Radišić.

Iznio je podatak da u aktualnoj školskoj godini 1.640 učenika pohađa tri čitlučke osnove škole, a srednju školu 610 učenika.

poster
Podsjetio je kako se gospodarstvo Čitluka najviše temelji na razvoju malog i srednjeg poduzetništva, na hodočasničkom turizmu te vinogradarstvu.

Kako je rekao, nakon što se pronašlo rješenje problema neusklađenosti Zakona o građevinskom zemljištu i Zakona o stvarnim pravima, ponovno se javio interes investitora za gradnjom gospodarskih objekata i po njegovim riječima, u narodnom periodu kreće se u realizaciju tih projekata.

Radišić se pohvalio bogatim kulturnim i sportskim životom Brotnja, istaknuvši kako u 17 sportskih klubova koji se financiraju iz općinskog proračuna trenira oko tisuću mladih.

– Jedan od značajnih projekata u narednom periodu je izgradnja kulturno-informativnog centra. Nakon prekida radova zbog potrebe rušenja dijela zgrade, koji po projektu bio predviđen za rekonstrukciju, urađena je izmjena glavnog projekta i nakon provedene javne nabavke potpisan je ugovor s izvođačem i u narednim danima krenut će radovi – istaknuo je načelnik Radišić.

Među brojnim gostima bio je i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je istaknuo kako će nova Vlada FBiH imati na umu sva promišljanja nižih razina vlasti kada se budu planirali budući proračuni.

– Novac koji dolazi s federalne razine vlasti je toliko mjerljiv da praktično ne možete naći projekt u našim općinama i gradovima koji nije ugrađen u federalni proračun i siguran sam da će tako biti u budućnosti – istaknuo je.

Čović je kazao kako je napravljen veliki iskorak u nastojanjima da se u Čitluku stvori mjesto ugodno za život.

– Pratimo tehnološke i sve druge promjene koje mladima trebaju danas, da stvorimo ono što je potrebno našem Čitluku, ali da opet zadržimo ono što je naša kultura i tradicija. Uz ona ključna obilježja broćanskog kraja, kada je u pitanju vinogradarstvo i poljoprivreda, mislim da danas možemo govoriti o izuzetno dobro razvijenoj infrastrukturi koju treba i dalje unaprjeđivati. Zbog toga mi je drago da čitav segment gospodarstva dobiva jednu potpuno novu dimenziju, uz ono duhovno što imamo kroz Međugorje – kazao je.

Čović je zahvalio na potpori gostima iz Republike Hrvatske zahvaljujući kojoj je, kako je kazao, u proteklom razdoblju iznesen težak i zahtjevan politički projekt hrvatskog naroda u BiH.

FENA

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

VIDEO: Održana 74. Sjednica Vlade HBŽ

Na prijedlog Uprave za pitanja branitelja i stradalnika Domovinskog rata HVO-a, Vlada Hercegbosanske županije je na današnjoj sjednici usvojila Uredbu o izmjeni Uredbe o novčanoj egzistencijalnoj naknadi razvojačenim braniteljima Domovinskog rata. Predloženim izmjenama omogućuje se većem broju razvojačenih branitelja ostvarivanje prava na novčanu egzistencijalnu naknadu i po povoljnijim uvjetima na […]

Pretplatite se