Foto: Shutterstock
Web stranica Vivid Maps podijelila je zanimljive podatke o konzumaciji krumpira u Europi na godišnjem nivou.
Ova mapa kreirana je prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) iz 2020. godine, a prikazuje prosjek konzumacije krumpira u kilogramima po stanovniku svake europske države.
Ono što se ističe jeste svakako visoka potrošnja. Naime, europske zemlje smatraju se najvećim potrošačima ove namirnice. Tako su na prvom mjestu stanovnici Bjelorusije s 170 kilograma po stanovniku godišnje. Prate ih stanovnici Ukrajine sa 126 kilograma, a treće mjesto dijele Poljska i Rumnjska, čiji stanovnici u prosjeku godišnje pojedu do 100 kilograma godišnje.
Foto: Instagram
Stanovnici BiH našli su se na petom mjestu ove mape s prosječnom konzumacijom od 92 kilograma. Ispred BiH nalazi se Nizozemska koja konzumira jedan kilogram više od stanovnika BiH.
Kada je riječ o regiji, najbliža BiH po konzumaciji krumpira je Sjeverna Makedonija s potrošnjom od 61 kilogram godišnje. Podaci o ostalim zemljama regiona govore da je konzumacija krumpira znatno manja u odnosu na BiH.
Tako stanovnici Albanije i Slovenije potroše do 46 kilograma godišnje po osobi. U Srbij je prosjek 44 kilograma, a u Hrvatskoj 40 kilograma. Stanovnici Crne Gore najmanje konzumiraju krumpir u regionu, gdje je prosječna potrošnja po osobi samo 31 kilogram.