Sladićeva detaljna vremenska prognoza za naredne dane u BiH

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 49 Second

Što u narednom periodu očekivati od vremenskih prilika

Kratka stanka, u ovom trenutku dobrodošla, slijedi od ponedjeljka sredine dana kada će prolazno ojačati zračni tlak sa sjeverozapada. To će pomoći da se atmosfera kratko stabilizira i možemo reći da će utorak od svih dana u tjednu biti dan bez padalina u cijeloj zemlji – uz dosta sunca i temperature uglavnom od 22 do 27 °C, ali će se činiti da je i toplije usljed izraženijeg osjećaja sparine koju donosi isparavanje vlage s podloge. A potom od srijede novi porast naoblake uslijedit će s jugozapada, zahvaljujući padu zračnog pritiska koju donosi ciklonalno polje premještajući se od zapadnog Sredozemlja prema našim područjima, što su zapravo i ostaci ciklone Oskar koja je potopila Azore. Nju je usisala mlazna struja nad sjeverom Afrike gdje se nalazi još jedna ciklona. Svojim širenjem i jačanjem osi doline prema jugu Jadrana, padaline se vraćaju u srijedu u vidu lokalnih pljuskova i grmljavine, pogotovo u zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne, a sve učestalije su tinekom četvrtka te tinekom petka, kada očekujemo veći influks vlage koji će donijeti povremeno jače padavine Hercegovini, centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Bosni, uz pad temperature zraka pa će u petak zahvaljujući prodiranju hladnijeg zraka sa najviše dnevne temperature zraka biti i ispod 15 °C u Bosni, u mirnijoj Krajini do 19, a u Hercegovini do 22 °C, što je ispod prosjeka za ovo doba godine.

Upravo pristizanje toplijeg zraka s juga i svježijeg sa sjevera može se odraziti na pojačavanje intenziteta padalina u centralnim i istočnim područjima Bosne tijekom petka te potencijalnog rizika od bujičnih plavlhenja. Padaline u istočnoj polovini zemlje očekuju se da će polako jenjavati iza vikenda, kada se očekuje postepeno jačanje zračnog tlaka pa bismo u prvim danima treće dekade mjeseca govorili o mogućoj stabilizaciji vremena, mirnijem vremenu i svakako porastu temperatura zraka – ali, nažalost, čini se kako sa ove distance prema Hovmollerovom dijagramu ona ne bi trajala duže od 7 dana. No, do idućeg tjedna, situacija će se iskontrolirati.


Figura 1: Hovmollerov dijagram vrijednosti geopotencijala nad Europom. Naznake za stabilizaciju vremena potkraj lipnja, ali sa trenutnog stajališta ne uz dugotrajan opstanak (≥7 dana). Izvor: Europski centar za srednjoročnu prognozu vremena (ECMWF).

N1info.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Vlasti u FBiH žele zaustaviti odlazak manjim porezima, što će dovesti do rasta plaća

Cilj aktivnosti rasteretiti poslovnu zajednicu, istodobno poboljšavajući investicijsku klimu Usporedno s procesom intenziviranja usvajanja europske pravne stečevine na državnoj razini u ovom se trenutku vrši priprema za donošenje novih zakonskih rješenja na federalnoj razini kojima HDZ BiH i stranke “trojke” namjeravaju značajno smanjiti porezno opterećenje na rad, odnosno rasteretiti poslovnu […]

Pretplatite se