Rekordan broj žrtava od kazetnog streljiva 2022., osobito u Ukrajini

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 9 Second

Više ljudi poginulo je ili ozlijeđeno od kazetnog streljiva 2022. nego ikad prije otkako je 2010. stupio na snagu sporazum o zabrani njegova korištenja, objavila je u utorak u Ženevi međunarodna koalicija koja se bori za ukidanje te vrste streljiva.

Godine 2022. bilo je najmanje 1172 žrtava kazetnog streljiva, od čega 916 u Ukrajini, po Međunarodnoj kampanji za zabranu mina i Koaliciji za kazetno streljivo (ICBL-CMC).

Podaci su puno veći nego 2021., kada je u svijetu bilo 149 žrtava.

Organizacija za sjedištem u Ženevi istaknula je da su 95 posto žrtava 2022. bili civili te da su tu vrstu streljiva koristili i Rusija i Ukrajina. Korišteno je i u Mjanmaru i Siriji.

Streljivo je uzelo žrtve i u Azerbajdžanu, Iraku i Jemenu.

“Kazetno streljivo je užasno oružje koje je globalno zabranjeno jer može izazvati trenutačne i dugoročne patnje civilima”, istaknula je Mary Wareham iz Human Rights Watcha koja je pripremila izvješće.

“Moralno je neprihvatljivo da civili i dalje ginu od kazetnog streljiva 15 godina nakon njegove zabrane”, rekla je uoči konferencije u Ženevi o procjeni učinaka sporazuma koja je počela u ponedjeljak.

Premda su sporazum o zabrani kazetnog streljiva prihvatile 124 zemlje, Rusija, Ukrajina i SAD ga nisu potpisali. Nisu ni Mjanmar ni Sirija.

Rusija i Ukrajina koristile su 2022. stare zalihe kazetnog streljiva, a SAD je prošlog ljeta počeo Ukrajini slati nove verzije tog opasnog streljiva.

Večernji.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Potpisivanje ugovora o gradnji Olimpijskog bazena 'Mostar'

MOSTAR, 5, rujna  – Nakon provedenog otvorenog postupka za javnu nabavku radova u srijedu, 6. rujna, u Gradskoj vijećnici Mostara s početkom u 9 sati bit će upriličeno potpisivanje Ugovora o nabaci radova: Izgradnja konstrukcije, krova i fasade Olimpijskog bazena “Mostar”. FENA Foto/Ilustracija

Pretplatite se