Mepas ide u cjelokupno preuzimanje Koestlina

admin
0 0
Read Time:2 Minute, 7 Second
Širokobriješka kompanija Mepas predložila je da se na sljedećoj Glavnoj skupštini Koestlina donese odluka o istiskivanju manjinskih dioničara (takozvani squeeze out).

Osim manjinskih dioničara Mepas bi trebao otkupiti i dionice u vlasništvu same kompanije.

Glavna skupština sazvana je za 13. listopada ove godine na kojoj manjinski dioničari neće moći osporiti takvu odluku, no najveći među njima najavljuje da će osporiti vrijednost otpremnine, javlja Lider.

Mepas ima 89,16 posto dioničkog udjela u bjelovarskom konditoru Koestlinu, dok manjinski dioničari imaju 4,34 posto. Preostali udio od 6,5 posto otpada na vlastite dionice Koestlina, a prema prijedlogu odluke o istiskivanju Mepas će otkupiti i te dionice (ukupno s dionicama manjinskih dioničara to je 10,84 posto).

Kako piše u prijedlogu odluke Glavnoj skupštini, za prenesene dionice Mepas će manjinskim dioničarima i Koestlinu isplatiti otpremninu u novcu u iznosu od 68,81 eura za jednu dionicu Društva koja je u cijelosti otplaćena i na kojoj ne postoje upisani tereti.

Za dionice koje pak nisu u cijelosti otplaćene i/ili na kojima postoje tereti, otpremnina koja će se platiti manjinskim dioničarima bit će umanjena za stvarni iznos tereta i/ili za iznos obveze otplate, prenosi BiznisInfo.ba.

Inače, temeljni kapital kompanije Koestlina iznosi 12,8 milijuna eura, a na čelu su joj Krešimir Pajić (predsjednik) i Ivan Grbešić (član Uprave).

Lanjski prihod joj je povećan na 22,5 milijuna eura (u 2021. iznosio je 19 milijuna eura), dok je gubitak iznosio 773.300 eura.

Kompanija stara više od 100 godina

U tvornici Koestlin više od 100 godina proizvode se keksi, čajna peciva, vafli, trajna slana peciva (štapići i pereci) te ekstrudirani proizvodi tipa flips.

Proizvodnja se odvija na deset proizvodnih linija u pet proizvodnih procesa instaliranog kapaciteta 25.000 tona na godinu, ostvarivog radom u tri smjene.

Danas Koestlin zauzima prvo mjesto u izvozu keksa i srodnih proizvoda, vafla na području bivše države i ostalih zemalja, dok u Hrvatskoj zauzima prvo mjesto u prodaji keksa, a drugo u prodaji vafla.

Koestlin 60 posto ukupne proizvodnje plasira na strana tržišta, osobito u Bosnu i Hercegovinu, Poljsku, Sloveniju, SAD, Švedsku, Slovačku, Češku, Rusiju, Srbiju, Hong Kong, Izrael, Jordan, Australiju, UAE, Austriju, Italiju i Crnu Goru, podsjeća BiznisInfo.ba.

Gigant iz Širokog Brijega

S druge strane, iz kompanije Mepas stoji obitelj Grbešić. Kompanija je poznata i po najvećem tržnom centru u Mostaru i cijeloj Hercegovini – Mepas Mall.

Oni su vlasnici nekih od najvećih hrvatskih kompanija, poput Brodomerkura, Kandita i Saponije.

Nedavno su nastavili svoj poslovni ”pohod” u Hrvatskoj, preuzimanjem jednog od najpoznatijih hotela u Makarskoj – Hotela Park.

www.jabuka.tv

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

U akciji nogometnih klubova Čeljevo i Višići prikupljene 23 doze krvi

U ovoj plemenitoj akciji prikupljene su 23 doze. Nogometni klubovi iz Čeljeva i Višića, naselja u Čapljini, organizirali su zajedničku akciju dragovoljnog darivanja krvi. U ovoj plemenitoj akciji prikupljene su 23 doze. Kako su nam rekli iz Crvenog križa Grada Čapljine, akciji je pristupilo 25 osoba, a njih 23 bilo […]

Pretplatite se