PRVI DAN JESENI – NAJLJEPŠE SLIKARICE IZ PRIRODE

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 13 Second

Danas 23.09.2023. godine u 08:50 sati počinje jesen, godišnje doba koje sa sobom donosi prekrasno šarenilo. Zato je jesen najljepša slikarica iz prirode. Drveće u jesen prelazi u crvene, narandžaste i žute tonove. Ptice selice odlaze u toplije krajeve a životinje spremaju zalihe hrane u svoja skloništa.

S prvim danom jeseni nastaje ravnodnevnica, što znači da dan i noć traju po 12 sati, te nakon toga dani postupno postaju kraći za jednu minutu, a noći za jednu minutu duže od dana.

Imamo ranu i kasnu jesen – Rana jesen traje do kraja 10 mjeseca, a kasna do 21.12. kad započinje najhladnije godišnje doba – zima.

Jesen donosi berbu jabuka, šljiva, grožđa, krušaka, oraha, lješnjaka i kestena. Na jesen počinju i ubiranje plodova u povrtlarstvu kao što su krompir, rajčica, paprika, mahuna i kupus. Ovaj mjesec je i pravo vrijeme za skupljanje ljekovitog i začinskog bilja: šipka, kleka, metvice i nevena.

Na poljoprivrednim zemljištima počinje obrada zemljišta odnosno priprema za sjetvu ozimnih usjeva. Krajem devetog do početka desetog mjeseca uglavnom se siju pšenica, ječam i raž.

Ratari beru kukuruz, suncokret i soju nakon čega zemlju oru, ravnaju i pripremaju za sljedeću sjetvu. Sprema se silaža u ovom periodu godine. Kukuruz je bitna hrana stoke pa se zato pazi da silaža bude kvalitetna.

I dok poljoprivrednici ubiru plodove svoga rada nama je početak jeseni ispunjen mirisom zimnica (ajvar, kisele paprike, šarena salata, pekmez od šljiva i šipka).

Zerina Bukvić Zajmović

PROTV Foto: Pixabay

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Što naša tijela trebaju više sa svakom godinom starosti?

Kako starimo naša tijela se mijenjaju, metabolizam se usporava, a procesi u tijelu rade usporenije. Zato trebamo pomoći organizmu povećanim unosom tvari koje se pojačano troše ili nam jednostavno više trebaju. Bilo da se radi o vitaminima, mineralima ili vlaknima, najbolje ih je unositi iz hrane. To može biti izazov za […]

Pretplatite se