Bilateralna robna razmjena između BiH i Mađarske bilježi kontinuiran rast

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 23 Second

U Sarajevu je danas održan sastanak kopredsjedatelja Zajedničkog povjerenstva za ekonomsku suradnju između Bosne i Hercegovine i Mađarske.

Izaslanstvo Bosne i Hercegovine predvodila je Ljiljana Lovrić, zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, a izaslanstvo Mađarske Péter Sztáray, državni tajnik za sigurnosnu politiku i energetsku sigurnost Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske.

Na sastanku su razmijenjene informacije o stanju i prognozama kretanja ključnih pokazatelja u ekonomijama Bosne i Hercegovine i Mađarske, kao i obimu i strukturi bilateralne trgovinske razmjene.  Na sastanku je, također, konstatirano da bilateralna robna razmjena između ove dvije države bilježi kontinuiran rast i u 2022. godini je iznosila preko jedne milijarde KM. Pri tome je zabilježen nešto sporiji rast bh. izvoza zbog čega je odnos uvoza i izvoza sa Mađarskom u debalansu na strani Bosne i Hercegovine. Ipak, zaključeno je da postoji prostor za daljnje povećanje i unapređenje bilateralne trgovine kao i njezino uravnoteženje na korist obje države.

Tijekom sastanka razgovaralo se i o statusu aktivnosti dogovorenih prilikom ranijih susreta a koje imaju za cilj unapređenja trgovinske, ekonomske i drugih vidova srodne suradnje između dvije države. Izaslanstvo BiH je, s tim u vezi, pozdravilo sve aktivnosti koje utječu na ukupno unaprijeđenje međusobne suradnje, a jedna takva je i ovogodišnji međunarodni sajam gospodarstva Tešanj – BiH 2023. na kojem je Mađarska bila zemlja partner.

Među oblastima u kojima su dogovorene bilateralne aktivnosti su trgovina, turizam, poljoprivreda, poduzetništvo (mala i srednja poduzeća) i energetika.

Na kraju sastanka kopredsjedatelji i izaslantsva su se složili da je održavanjem ovakvih sastanaka omogućeno jačanje institucionalne suradnje i redovita razmjena informacija kao preduvjeta za praćenje napretka ali i lakše i brže rješavanje problema koji se mogu pojaviti.

Večernji.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Deseto kolo Premijer lige BiH otvaraju Velež i Posušje

POSUŠJE, 5. listopada  – Nakon remije na domaćem terenu protiv Tuzla Cityja (1:1) proteklog vikenda nogometaši Posušje u petak će u okviru 10. kola Premijer lige BiH gostovati u Mostaru kod Veleža. – Zadovoljni smo dosadašnjim osvojenim bodovima, no očekivali smo više od utakmice s Tuzlom. Slijedi nam gostovanje kod […]

Pretplatite se