Razočarenje u sudstvo i državu: Žrtva nasilja mora se adekvatno zaštititi

admin
0 0
Read Time:2 Minute, 55 Second
Prije dva dana je Vrhovni sud Federacije BiH donio odluku da se Eldinu Hodžiću koji je usmrtio suprugu Almu Kadić u srpnju 2021. godinu, ukine presuda i postupak vrati na početak.

35 godina zatvora za Hodžića dalo je nadu u pravosudni sistem, a nakon ove presude vraća nas na početak razočarenja, javlja N1. Tek u svom obrazloženju navode šture razloge njihovog postupka:

Presuda je ukinuta zbog utvrđenih bitnih povreda odredaba kaznenog postupka, na koje je ukazano žalbom branitelja optuženog, te je prvostupanjskom sudu naloženo da u ponovnom postupku i u skladu sa Zakonom o kaznenom postupku FBiH, otkloni ranije učinjene bitne povrede odredaba kaznenog postupka i nakon toga donese pravilnu i na zakonu osnovanu odluku, navode iz Vrhovnog suda FBiH.

Jučer dok je govorio za N1, brat Alme Kadić, Almedih, rekao je da je razočaran i u sudstvo i u državu. Sve je kaže dokazano, a 150 prijava za nasilje dovoljno govore. Sada sve na početak i ponovno ista bol.

Obeshrabljeni, svi trebaju biti ovim činom koji se dogodio jučer. Pravda je kod nas nedostižna, vidno razočarano kaže Kadić.

Slučaj nasilja u obitelji u Ljubuškom još nema epilog, nakon što je Sud bivšem rukometašu Denisu Buntiću odbio izreći mjere pritvora, a odredio mu mjere zabrane prilaska i javljanja u policijsku stanicu, što je i učinio u četvrtak, kratko se zadržao i otišao svojim putem. Bezuspješno je traženo da mu se odredi pritvor, kao i izuzeće Suda po ovom pitanju, jer na njemu radi Buntićeva majka. Odbijeno je i jedno i drugo, iako apel da se postupak ponovi, stiže i iz parlamentarnih klupa.

Sabina Ćudić, zastupnica Naše stranke u Zastupničkom domu PS BiH kaže, kako smo licemjerni kada pozivamo žene da prijave nasilje.

Ili kada zajednicu pozivamo, susjede, obitelji, da vrše prijavu nasilja u obitelji. A kada izvrše tu prijavu, mi ne stanemo u njihovu obranu, kaže Ćudić.

Sustavno, ovo pitanje nije riješeno. Niti je femicid uvršten u sklopu bilo kog Kaznenog zakona, niti nasilje u obitelji zauzima posebno mjesto u tim zakonima. Zbog toga udruženja ističu razočaranost u sam sustav pravosuđa.

Tužitelji koji imaju u svojim alatima dovoljno mogućnosti da kroz postojeće kaznene zakone osude počinitelje još uvijek se ne ohrabruju jer nemaju dovoljno iskustava i prakse iz prethodnog perioda i sve to nama predstavlja veliki problem da bi se slučajeva u obitelji, odnosno nasilnik sankcionirao, a žrtva zbrinula, kaže Amra Hodžić, iz Fondacije lokalne demokratije iz Sarajeva.

Sa druge strane, predsjednica direktorica Akademije za žene Maja Gasal Vražalica, poručuje da je greška što se daje mogućnost novčane kazne za nasilnike.

Moramo se vratiti na socijalnu kartu svih nas u BiH. Da i ta žrtva nasilja neće posegnuti da prijavi, jer će oni kao obitelj, on kao počinitelj biti kažnjen novčanom kaznom. Jer ispaštaju i djeca i ona, jer u većini slučajeva ona je nezaposlena. Tako da i tu žene kažu, ok povlačim ručnu neću prijaviti. To je stvarno kompleksno pitanje, kaže Gasal Vražalica.

I u samo sudstvu i u struci generalno, ključno je da se izmjene zakonske odredbe. Prijavila žrtva nasilje ili ne, ona se mora adekvatno zaštititi. Jer, zabrane prilaska, očigledno ništa ne donosi. I nakon masakra u Gradačcu, predsjednica Suda iz tog grada potvrdila je da je to tako, javlja N1.

Mislim da te zabrane, ako je neko savjestan, on će ih poštovati. Ako netko nije savjestan, neće ih poštovati. Izreći će te mu novčanu kaznu i šta time dobivate? Ništa. On će opet prilaziti žrtvi, kaže Slobodanka Kojić 16. kolovoza nakon ubojstva Nizame Hećimović.

www.jabuka.tv  Foto: Freepik

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Za 34 posto porasla vrijednosti prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama u FBiH

SARAJEVO, 29. rujna – Vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na pijacama, odnosno tržnicama u Federaciji BiH, u kolovozu 2023. godine iznosila je 2.207.836 KM. To je povećanje za 34 posto u odnosu na kolovoz 2022. godine. FENA

Pretplatite se