Djeca iz BiH najbrže beru kukuruz: Za pola sata napunili vreće sa 105 kilograma

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 50 Second

Na Međunarodnom natjecanju u ručnoj berbi kukuruza snage su odmjerili srednjoškolci sedam škola iz tri države.

Srednjoškolci iz Bosne I Hercegovine, Srbije i Slovenije osjetili su slast ručne berbe kukuruza, koju je I ove godine oragnizirala Javna ustanova Mješovita srednja škola “Hasan Kikić” Gradačac. Riječ je o Međunarodnom natjecanju koje se po drugi put organiziralo na oglednoj parceli u Gornjim Ledenicama.

Učešće je uzelo sedam škola, a svaka ekipa je brojala po dva učenika koji su zasukali rukave i “bacilli se na posao” koji je trajao 30 minuta, a potom se pristupilo vaganju kukuruza.

Natjecatelji iz BiH su se i ovaj put pokazali kao najbrži berači, jer su sva tri prva mjesta otišla u ruke školama iz BiH. Najbrži su bili domaćini, čiji su predstavnici za pola sata napunili vreće sa 105 kilograma kukuruza. U prosjeku su brali 3,5 kilograma u minuti.  A upravo su za taj prosjek zaostajali učenici JU Poljoprivredna i Medicinska škola Brčko distrikt koji su osvojili drugo mjesto sa 101,7 kg. Na trećoj poziciji završili su prošlogodišnji pobjednici Ekološka sekcija JU Gimnazije “Mustafa Novalić” Gradačac, sa ubranih 95,6 kg, a gimnazijalci su brali 3,19 kg/minuti.

Ostale pozicije su zauzeli:

Poljoprivredna škola Bač (Srbija), s ubranih 92,6 kg, 3,09 kg/minuti

Šolski center Šentjur (Slovenija) – s ubranih 92,5 kg, odnosno 3,08 kg/minuti

Poljoprivredna škola s domom učenika Futog (Srbija) –  s ubranih 90 kg, odnosno 3 kg/minuti.

JU Mješovita srednja škola Živinice – s ubranih 81,3 kg, odnosno 2,71 kg/minuti.

Cilj  natjecanja je popularizacija poljoprivrede, buđenje svijesti o značaju biljne proizvodnje, druženje učenika i suradnja među školama. Svim sudionicima su dodijeljeni certifikati o učešću. Za prva tri mjesta su osigurane novčane nagrade i to: I mjesto –  150 eura, II mjesto – 100 eura i III mjesto –  50 eura.

Novi sudionik natjecanja ove godine je bila Poljoprivredna škola Bač iz Srbije.

“Zanimljivo je da su i lani pobjedu odnijeli sudionici iz BiH, što će reći da domaći srednjoškolci imaju iskustva u ručnoj berbi, jer još nismo u potpunosti prešli na mehaniziranu berbu, dok je to u razvijenim zemljama potpuno potisnuto”, zaključio profesor Hasan Osmanović iz JU MSŠ “Hasan Kikić”, a prenosi Agroklub.ba..

Večernji.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

PRIČA O SUSRETU BRATA I SESTARA PRVI PUT NAKON 78 GODINA

Ekipa PROTV bila je u Ljubuškom i zabilježila jednu od najemotivnijih priča. Naime, brat i dvije sestre susreli su se prvi put nakon 78 godina. Više pogledajte u prilogu naše televizije… PROTV

Pretplatite se