DRUGO MJESTO ZA IVANA BARAĆA I JURU MILOŠA U KATEGORIJI REKONSTRUIRANIH NARODNIH NOŠNJI

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 17 Second

Sinoć je po 13. put u Trnjanima pored Slavonskog Broda održana Revija rekonstruiranih (novoizrađenih) narodnih nošnji “Obnavljamo baštinu 2023”. Između takmičarskih 5 država (Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Srbije, Crna Gora i Sjeverna Makedonija), 18 izlagača i 29 sudionika, pred, možemo reći međunarodnim tročlanim stručnim povjerenstvom etnologa u sastavu: Ljubica Gligorević, Jasminka Jurković Petras ( Republika Hrvatska) i Ivan Terzić (Republika Srbija), nošnja Ivana Baraća i Jure Miloša zauzela drugo mjesto. S obzirom na raskoš i sve hrvatske nošnje i nošnje drugih naroda i država zapadna Hercegovina točnije Grude i Široki Brijeg su ušli na mapu vodećih, u najmanjemu, muških nošnji kad je u pitanju izvorno novoizrađena replika, što je veliki uspjeh i stavljanje naše nošnje na odavno zasluženo mjesto. Ujedno, ovo su jedina dva primjerka koja postoje kod nekoga ako izuzmemo samo jedan postojeći originalni primjerak iz muzeja. Također, značajno je kako je to baš muška nošnja ( ovo je prva nagrada bilo koje vrste izričito za mušku nošnju zapadne Hercegovine) jer se većinom ženske nošnje ističu i natječu.

Druga značajnost je što su obje nošnje u privatnom vlasništvu a ne u vlasništvu nekoga društ(a)va ili institucije/a ili više različitih pojedinaca što je gotovo uvijek slučaj s nekim nagrađivanim ženskim nošnjama iz zapadne Hercegovine.

Uporan, predan, ustrajan, kvalitetan, mukotrpan, dugotrajan, stručan, odricajan, suzama natopljen… rad urodi plodom, samo ne odustajte i držite se terena i struke. Zapadna Hercegovina je trajno dignuta iz “pepela” kad su u pitanju izvorne narodne nošnje.

 

Napisao je Jure Miloš na svom facebook profilu.

Zerina Bukvić Zajmović

PROTV

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Petkoviću se pogoršala ozljeda, neće nastupiti protiv Walesa

Hrvatska od 20:45 gostuje kod Walesa u osmom kolu kvalifikacija za Europsko prvenstvo. Wales trenutno zaostaje tri boda za Hrvatskom, koja je druga u svojoj skupini iza Turske. U ovaj meč Hrvatska ulazi nakon poraza 1:0 u Osijeku od Turske. Izbornik Zlatko Dalić večeras ne može računati na Brunu Petkovića, […]

Pretplatite se