U BiH cijene skaču, kupovna moć drastično opala

admin
0 0
Read Time:53 Second
Dok se politički sukobi nastavljaju, u Bosni i Hercegovini se svakog dana cijene povećavaju. Dok se bilježi trend poskupljenja potrošačke košarice, na snazi je umjetnost preživljavanja.

Prosječna plaća ne može pokriti ni pola potrošačke košarice.

U rujnu su, u odnosu na mjesec ranije, cijene proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju više za oko 0,6 posto, gotovo u svim odjeljcima, podaci su Agencije za statistiku BiH.  Nivo cijena na godišnjem nivou viši je za 4,1%., sindikalna potrošačka košarica skoro 3.000, a primanja mnogo niža. Stoga, ne iznenađuje da građani već duže vrijeme kupuju i na grame, zadužujući se do plaće ili mirovine.

Stručnjaci navode da je inflacija već dvije godine svjetski problem i treba mnogo vremena za usporavanje. Međutim, građani mogu promjenama navika doprinijeti.

Moramo više paziti gdje trošimo novac, tražiti popuste, sniženja, kažnjavati tržne centre za koje mislimo da neopravdano proizvode drže sa visokim cijenama i samo na taj način ćemo slati poruku tržištu i primorati trgovce, proizvođače da se prilagode tržištu, kazao je za BHRT Damir Bećirović, profesor ekonomije.

jabuka.tv

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

U crkvi svetog Ante, na molitvi za mir, okupili se katolici, muslimani i židovi:

Vijeće za ekumenizam i međuvjerski dijalog Franjevačke provincije Bosne Srebrene organizirao je i ove godine Dan duha Asiza, Međureligijski susret molitve i pjesme za mir u svijetu i u Bosni i Hercegovini. Susret se održao u samostanskoj crkvi sv. Ante Padovanskog na Bistriku. Duh Asiza širi se više od 35 […]

Pretplatite se