Zbog pozitivnog prirodnog priraštaja ŽZH rebalansom uvećava stavku za porodiljne naknade

admin
0 0
Read Time:2 Minute, 46 Second

LJUBUŠKI, 3. studenog  – Nacrtom izmjena i dopuna, koje je na svojoj posljednjoj sjednici usvojila Vlada, proračun Županije Zapadnohercegovačke za 2023. godinu u odnosu na ranije usvojeni uvećan je za ukupan iznos od 14.994.216 KM, te iznosi 148.228.210 maraka.

Kako su naveli iz Ministarstva financija Županije Zapadnohercegovačke, koje je i predlagač navedenih izmjena i dopuna, među razlozima za rebalans proračuna su Kolektivni ugovori s Nezavisnim sindikatom uposlenih u osnovnim školama, Nezavisnim sindikatom uposlenih u srednjim školama, te Sindikatom djelatnika MUP-a ŽZH koji su potpisani početkom ove godine, zatim Zakon o dopuni Zakona o zaštiti obitelji s djecom, novi obračun egzistencijalne naknade za branitelje, te činjenica da je Županija Zapadnohercegovačka u proteklom razdoblju jedina imala pozitivan prirodni priraštaj.

Županija Zapadnohercegovačka među rijetkima u Federaciji BiH već godinama izdvaja značajna sredstva za mjesečne naknade za nezaposlene rodilje te za jednokratnu pomoć pri opremanju novorođenčeta, a Zakonom o zaštiti obitelji s djecom jedina je na području BiH uvela jedinstvenu naknadu za svako treće i iduće dijete u visini od 500 KM mjesečno do djetetove sedme godine života.

Ministrica financija i dopredsjednica Vlade ŽZH Blagica Leko u izjavi za Fenu je istakla kako ju posebno raduje činjenica da demografske mjere koje je donijela županijska vlada, od kojih se mnoge provode u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, daju rezultate, što je vidljivo i iz uvećanja proračunskih stavki Tekući prijenosi za porodiljne naknade i Tekući prijenosi za potporu obiteljima s troje i više djece. Naime, prva je prema njenim riječima, uvećana za 200.000 KM, te sada iznosi 2.160.000 maraka, dok stavka Tekući prijenosi za potporu obiteljima s troje i više djece sada iznosi 10.450.000 KM, odnosno veća je za 150.000 KM u odnosu na usvojeni Proračun za 2023. godinu.

Nacrtom izmjena i dopuna Proračuna Županije Zapadnohercegovačke za 2023. godinu za 50.000 KM uvećana je i stavka Tekući prijenosi za odgoj i obrazovanje djece s poteškoćama u razvoju, a što će biti utrošeno za potrebe plaća i naknada 18 novih asistenata za djecu s poteškoćama u razvoju koja pohađaju privatne i javne vrtiće na području ove županije.

Kako se navodi u obrazloženju Nacrta izmjena i dopuna Proračuna ŽZH za 2023. godinu, stavka koja se odnosi na bruto plaće proračunskih korisnika uvećava se za 8.530.855 KM, a doprinosi poslodavca za 2.104.994maraka. Naime, uz to što je Odlukom Vlade ŽZH povećana osnovica plaća proračunskih korisnika, potpisivanjem kolektivnih ugovora uvećani su iznosi određenih naknada/prava koje proračunski korisnici ostvaruju po raznim osnovama (regres, jubilarne nagrade, pomoći u slučaju smrti i bolesti djelatnika korisnika proračuna ŽZH kao i otpremnine).

-Više novca potrebno je i za beneficirani radni staž uključen u minuli staž, a uz to povećan je koeficijent za dodatke na plaću, zbog ekskurzije imamo dodatnih povećanja plaća, dok kod sudova imamo obračunata dežurstva koja su plaćena. Povećanja su se dogodila i na poziciji naknada ta topli obrok i prijevoz, objasnila je Leko.

Kada je riječ o stavci koja se odnosi na Tekuće prijenose braniteljima, ona je ovim rebalansom uvećana za 80.000 KM, budući da se njen izračun veže za iznos prosječne plaće u FBiH.

Ministrica Leko je ovom prilikom podsjetila na činjenicu da je Vlada ŽZH zadržala kontinuitet po pitanju izvršenja sudskih presuda iz ranijih godina, zbog čega ova stavka u ovogodišnjem proračunu iznosi 1.878.578 KM.

FENA

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

RAŠTIKIJADA 2023. - TRADICIONALNA GASTRONOMSKA MANIFESTACIJA

  Drevno mediteransko povrće koje obiluje mnoštvom vitamina i minerala othranilo je mnoge generacije Hercegovine i šire zasluženo sad ima svoju sad već tradicionalnu manifestaciju. Raštikijada je gurmansko natjecanje bez obzira jesu li ljubitelji tradicionalnih jela ili ste otvoreni za nove kulinarske eksperimente može pronaći nešto za svačiji ukus. Ekipe […]

Pretplatite se