Raštika je jedna od nekoliko biljaka iz porodice kupusnjača uz brokulu i kupus. Ona je zapravo podvrsta kelja. Nalikuje kupusu, a ima veliko tamno – zeleno lišće istaknutih vena koje okusom pak podsjeća na špinat.
Zašto bi uopće uvod u emisiju izgledao ovako?
Baš zato što je ta raštika biljka koja je mogla preživjeti surove uvjete u hercegovačkom kršu i tako othranila i odgojila generacije Hercegovaca.
Toj raštici već je 11. godina posvećena manifestacija Raštikijada koja se održava u Marića gaju.
Krenulo je s tradicionalnom izvedbom ovog jela, onom klasičnom raštikom sa suhim mesom.
Kroz razvoj natjecanja dodana je i nova kategorija inovativnih jela u raštici pa smo tako otkrili da se od raštike mogu praviti i japanski sushi, ali i ukusne slastice.
A jeste li znali da se od raštike prave i meksička jela? Baš takva ove su godine napravili dečki iz cure iz Filipa koji su na raštikijadu došli na team building.
U Hercegovini je bilo kakav događaj nemoguće zamisliti bez uštipaka, a na raštikijadi je miris sira iz mišine te omiljenog hrskavog specijaliteta odševio sve posjetitelje.
A mi smo saznali skoro sve tajne o pravljenju tradicionalnog herc uštipka.
Raštikijada je krenula kao obiteljski projekt, nešto što je nastalo iz potrebe da se na važnosti da namirnici koja je tako otporna da je preživljavala i preživljava na hercegovačkom kamenu.
A bilo je i gange, hercegovačkog i slavonskog bećarca, pjesme i plesa. Baš kako dolikuje ovakvoj fešt.
Mi smo pokušali saznati tajne ovog zanata, a je li nam uspjelo možda ćemo saznati i dogodine kada se planiramo na ovoj manifestaciji natjecati.
A savjete i dojmove smo pokupili od pobjednika ove manifestacije u obje kategorije.