DOĐI DA VIDIŠ: Turist u svom (k)raju #6 / Raštikijada 2023. Grude

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 24 Second

Raštika je jedna od nekoliko biljaka iz porodice kupusnjača uz brokulu i kupus. Ona je zapravo podvrsta kelja. Nalikuje kupusu, a ima veliko tamno – zeleno lišće istaknutih vena koje okusom pak podsjeća na špinat.

Zašto bi uopće uvod u emisiju izgledao ovako?

Baš zato što je ta raštika biljka koja je mogla preživjeti surove uvjete u hercegovačkom kršu i tako othranila i odgojila generacije Hercegovaca.

Toj raštici već je 11. godina posvećena manifestacija Raštikijada koja se održava u Marića gaju.

Krenulo je s tradicionalnom izvedbom ovog jela, onom klasičnom raštikom sa suhim mesom.
Kroz razvoj natjecanja dodana je i nova kategorija inovativnih jela u raštici pa smo tako otkrili da se od raštike mogu praviti i japanski sushi, ali i ukusne slastice.

A jeste li znali da se od raštike prave i meksička jela? Baš takva ove su godine napravili dečki iz cure iz Filipa koji su na raštikijadu došli na team building.

U Hercegovini je bilo kakav događaj nemoguće zamisliti bez uštipaka, a na raštikijadi je miris sira iz mišine te omiljenog hrskavog specijaliteta odševio sve posjetitelje.
A mi smo saznali skoro sve tajne o pravljenju tradicionalnog herc uštipka.

Raštikijada je krenula kao obiteljski projekt, nešto što je nastalo iz potrebe da se na važnosti da namirnici koja je tako otporna da je preživljavala i preživljava na hercegovačkom kamenu.

A bilo je i gange, hercegovačkog i slavonskog bećarca, pjesme i plesa. Baš kako dolikuje ovakvoj fešt.

Mi smo pokušali saznati tajne ovog zanata, a je li nam uspjelo možda ćemo saznati i dogodine kada se planiramo na ovoj manifestaciji natjecati.
A savjete i dojmove smo pokupili od pobjednika ove manifestacije u obje kategorije.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Parlament FBiH: Zabraniti mobitele u svim osnovnim i srednjim školama

Nedavno je u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH podnesena inicijativa koja se odnosi na izradu propisa kojim se zabranjuje upotreba mobilnih telefona i tableta tijekom trajanja nastave u svim osnovnim i srednjim školama u FBiH, osim u situacijama kada je upotreba nužna. Korištenje mobilnih telefona u školama na području Federacije […]

Pretplatite se