Opasan nikotinski proizvod postao je popularan među učenicima u BiH

PROTV
0 0
Read Time:2 Minute, 51 Second

Nikotinske vrećice, poznate kao snus, postale su popularne među srednjoškolcima u BiH.

Vrećice opasne po zdravlje dostupne su na skoro svakom kiosku, benzinskoj cprki i tobacco shopu.

Korištenje snusa izazvalo je veliku zabrinutost u Srbiji još 2020. godine, a prije tri mjeseca postao je popularan i među maloljetnicima u Bosni i Hercegovini, piše Klix.ba.

Šta je snus?

Snus je oralni bezdimni duhanski proizvodkoji se obično stavlja iza gornje usne, tj. između gornje usne i desni, a prvenstveno se koristi u Švedskoj i Norveškoj. Sastoji se od usitnjenog duhana pakovanog u vrećice slične vrećicama čaja.

Važna je činjenica da je snus zabranjen u Europskoj uniji. Distribucija i korištenje ovog duhanskog proizvoda zakonom su dozvoljeni u Švedskoj, odakle i potječe, i Norveškoj, a koristi se većinom kao pomoć pri odvikavanju od pušenja.

Koji su efekti konzumiranja snusa?

Efekti konzumiranja snusa su u suštini efekti konzumiranja nikotina. Ono što daje na značaju efektima koji proizilaze iz konzumacije snusa jeprilično visoka koncentracija nikotina u ovom preparatu, za razliku od cigareta.

Nikotin dovodi do povećanog otpuštanja acetilholina, a to može dovesti do osjećajapovećane koncentracije i pamćenja, kao i budnosti (osjećaj, ne nužno stvarnost). Dalje, nikotin je djelovanjem na lučenje noradrenalina u stanju povisiti seksualnu želju. Djelovanjem na endorfinski sustav unutar mozga, nikotin može dovesti do smanjivanja osjećaja boli.

Djeloanje na endorfinski sustav je i uzrok anksiolitičkog djelovanja nikotina (tj. dovodi do odagnavanja ili samnjivanja osjećaja straha). Nikotin dakako djeluje i na dopaminski sustav povećavajući dopaminsku aktivnost, a to je povezano sa osjećajem ugode i zadovoljstva. Nikotin također snižava apetit, pojasnio je za Klix Tarik Hodžić, psihijatar iz Zavoda za bolesti ovisnosti Županije Sarajevo.

Zabrinutost roditelja

Veliku zabrinutost su izrazili roditelji širom BiH zbog velikog zanimanja mnogih srednjoškolaca, ali i starijih osnovaca.

Proizvod koji je zabranjen u Europskoj uniji, u Bosni i Hercegovini se može kupiti skoro na svakom kutu.

Prije dva-tri mjeseca primijetili smo aktivno korištenje snusa u srednjim školama. Važno je da je u Europskoj uniji zabranjena distribucija i korištenje snusa. Vijeće roditelja Županije Sarajevo je već pokrenulo inicijativu da se zabrani korištenje snusa na teritoriju cijele Bosne i Hercegovine. Imamo i podršku Federalnog ministartstva zdravstva. Ovo je ozbiljna priča i veliki je problem ne samo u Županiji Sarajevo, već i šire, poručila je Elma Dizdarević, potpredsjednica Upravnog odbora Vijeća roditelja ŽS.

Na sve češću upotrebu snusa među srednjoškolskom populacijom, upozorili su izVijeća roditelja Tuzlanske županije, iz kojeg navode na negativne posljedice koje sa sobom nosi konzumiranje ovakve vrste prerađevine. Ističu da je snus moguće kupiti na kioscima i benzinskim crpkama, a posebno je zabrinjavajuće to što je proizvod dostupan i maloljetnicima.

Prema dostupnim informacijama, upotreba snusa među djecom u Tuzlanskoj županiji je izuzetno raširena. Na osnovu priznanja učenika, uglavnom djece od 15 godina, na školskim dvorištima se potpuno normalno međusobno podijeli jedno pakiranje od deset vrećica, nakon čega ga konzumiraju, a na nastavu dolaze u euforičnom stanju, kaže za Klix.ba predsjednica Vijeća roditelja Tuzlanske županijeSenija Mujkanović – Muftić.

Prema priznanjima učenika, mučnine i vrtoglavice su uglavnom reakcije organizma kod onih koji prvih nekoliko puta konzumiraju snus.

Također, njegova upotreba kod djece, prema dosadašnjim iskustvima onih koji su priznali, osim euforičnih, dovodi i do opijatornih stanja, shodno prevelikoj količini nikotina koju u sebe unose putem sluzokože. Na problem snusa nama su ukazali i sportski treneri, koji su primijetili promjene na učenicima, istaknula je Mujkanović – Muftić, navodeći da Vijeće roditelja TŽ sada ide u borbu s ciljem uklanjanja snusa od učenika.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Vlasnici benzinskih crpki traže smanjenje cijena goriva

Nakon što su u prosincu značajno počele padati cijene goriva vozači u BiH mogu biti zadovoljni i u siječnju. Prema najnovijim podacima Ministarstva trgovine FBiH u 2023. godini, za prvih 13 dana zaprimljeno je 758 obavijesti o korekciji cijena goriva i većina se odnosi na smanjenje. Prema podacima Ministarstva, prosječna […]

Pretplatite se