Bankari će neko vrijeme ostaviti kamatne stope nedirnutima

admin
0 0
Read Time:50 Second
Europska središnja banka (ECB) vjerojatno još neko vrijeme neće mijenjati temeljne kamatne stope, ocijenili su članovi uprave ECB-a.

ECB je podigao kamatne stope 10 puta od ljeta prošle godine u nastojanju da “ohladi” inflaciju.

Svaki razgovor o smanjenju kamatnih stopa je preuranjen. Iz mjeseca u mjesec pratit ćemo kako se stvari razvijaju, ali trenutno nam je plan zadržati kamatne stope stabilnima dok ne ispunimo cilj – rekao je potpredsjednik ECB-a Luiz de Guindos u četvrtak za slovenski poslovni dnevnik Finance, javlja SEEbiz.

Središnje banke kamatama “hlade” gospodarstvo, a time neizravno i inflaciju. Cilj im je postići ravnotežu između snažne potražnje, koja opet gura cijene, i gospodarskog rasta, koji trpi zbog skupljeg financiranja i slabije potražnje.

Predsjednik francuske središnje banke François Villeroy Gallhau također je u intervjuu za jedan radio odbacio ideju o prijevremenom snižavanju referentne kamatne stope.

Pritom je procijenio da će kamate ponovno rasti samo u slučaju “novog šoka”.

Inflaciju je prošle godine prvenstveno potaklo povećanje cijena energenata nakon ruskog napada na Ukrajinu.

jabuka.tv

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Ministrica Bošnjak: ''Očekujemo da UNESCO prepozna univerzalnu vrijednost Vjetrenice''

Ministrica Dubravka Bošnjak obratila se danas sudionicima 42. zasjedanja Generalne konferencije UNESCO-a u Parizu i pružila potporu predloženom Programu UNESCO-a za naredno razdoblje, ističući opredijeljenost Bosne i Hercegovine da aktivno surađuje s UNESCO-om. Govoreći o suradnji Bosne i Hercegovine sa UNESCO-om, ministrica je istaknula realizaciju brojnih aktivnosti u području obrazovanja, […]

Pretplatite se