DOĐI DA VIDIŠ: Turist u svom (k)raju #8 / Špilja Dahna

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 37 Second

U 8. epizodi serijala emisije “Dođi da vidiš: turist u svom (k)raju” snimljena je u Špilji Dahni koja se nalazi iznad sela Omerovići na zapadnom dijelu Duvanjskog polja. Ulaz joj je skriven u grabovoj šumi pod kamenom obraslom mahovinom i vrlo je skromnih dimenzija, svega 1x1m.

Na ovo putovanje podzemnim svijetom uz pratnju speleologa iz SD “Mijatovi Dvori”i GSS – a strmim putem dolazimo do ulaza u Dahnu.

Iza ulaza u Dahnu prostor se naglo širi u veću dvoranu dugu 20m , široku 6-7m te visoku 1-4m. Tlo je prekriveno zemljom i sitnim kamenjem. Iz ove ulazne dvorane vodi uzak i nizak kanal, čije je dno veoma vlažno i prekriveno sitnim kamenjem.

Dužina kanala je nešto manje od 15m. Na kraju tog kanala otvara se glavni ili veliki kanal, te sporedni manji dužine 60m.
Dužina glavnog kanala iznosi 720m, dok je dužina špiljskih kanala 1100m.

Zidovi dahne ukrašeni su potpisima junaka koji su se u nju godinama spuštali. Tek početkom 21.stoljeća speleolozi su ušli u nju i kako valja kategorizirali i sistematizirali Dahnu i živi i neživi svijet u njoj.
Dahna u sebi krije niz manje ili više dostupnih jama, usjeka i tijesnih prolaza. I nisu te jame ništa što za ovakve podzemne objekte nije uobičajeno, ali strah u kosti tjera uski ulaz u jamu u koju se nekoć strmoglavio medvjed…

Na zidovima su i tragovi medvjeđih kandži, na blatnom tlu se mogu pronaći ostaci Ursus speleusa. Dahna u sebi krije i jedinstvenu faunu. U njoj žive životinje koje su prvi put pronađene baš ovdje. Adaptirale su se na apsolutni mrak, izgubile osjet vida i pigment.
Biljnog svijeta u dahni nema zbog nemogućnosti obavljanja procesa fotosinteze.

Jedan dio naše ekipe pod vodstvom speleologa je posjetio i mjesto otkriveno 2018.godine. Dvorana je to, u koju se, kroz uzak i nepristupačan prolaz, dolazi do sačuvanog skeleta spiljskog medvjeda.

Zanimljivosti špilje Dahne pogledajte u prilogu:

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Hrvatska nikad nije prošla četvrtfinale Eura. Je li vrijeme da to promijeni?

I dok su hrvatski nogometaši na svjetskim prvenstvima osvojili tri odličja – srebro 2018. u Rusiji, te bronce 1998. u Francuskoj i 2022. u Katru, na europskim prvenstvima nikada nismo prošli dalje od četvrtfinala. Hrvatska nogometna reprezentacija izborila je svoje sedmo europsko prvenstvo od proglašenja neovisnosti, a do sada su “Vatreni” […]

Pretplatite se