Kreševski sajam minerala, kristala i fosila

PROTV
0 0
Read Time:1 Minute, 1 Second

Svoj sretni kristal pronašli su brojni posjetioci na 19. sajmu minerala, kristala, fosila, dragog i poludragog kamenja, koji je danas otvoren u Kreševu.

Izlagači iz Bosne i Hercegovine predstavili su nakit koji izrađuju ručno od srebra, poludragog kamenja i različitih vrsta minerala.

“Svaki izlagač je nastojao da prije svega mlađoj populaciji predstavi vrijednosti minerala i kamenja. Tako su naučili da nas mnogi kristali i minerali štite od negativnog zračenja koje imaju mobiteli i drugi tehnički aparati”, kazala je Ivana Puljić u ime udruge “Kreševski citrin”.

Ukazala je da su skupljači kristala, koji su na sajam došli iz zemalja regiona, odmah prepoznali kristal kvarc-citrin, hijalofan iz Busovače, kao i plavi barit iz Kreševa. To govori da se sa ovim sajmom nudi mogućnost kreiranja jedinstvenih turističkih proizvoda. Od područja Kreševa, Busovače i Donjeg Vakufa mogla bi se napraviti, po mišljenju posjetitelja, turistička destinacija istraživanja stijena i fosila.

Sajam se nastavlja i sutra, kada se pored kristala i minerala, može pogledati i izložena rekonstrukcija rudarstva i metalurgije na našim prostorima kroz vjerodostojne makete objekata u kojima se vršila prerada i obrada metala.

Pokrovitelj sajma je Općina Kreševo, sponzori su Federalno ministarstvo kulture i sporta, ministarstva financija i gospodarstva Srednjobosanskog kantona, a partner je organizacija Alterural.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

4 LIVANJSKA NOĆ IZ FRANKFURTA - UŽIVO

Pretplatite se