Blagdani ponovno spajaju razdvojene obitelji, iseljenici u domovini vide i novu mogućnost ulaganja

admin
0 0
Read Time:3 Minute, 7 Second

Prosinac, osim što donosi blagdansko ozračje na ulice i trgove gradova, kao i u domove vjernika, mjesec je u kojemu se u BiH bilježi specifična sociološka pojava koja proizlazi iz činjenice da postoji neraskidiva veza iseljeništva i domovine koja se iznova potvrđuje tijekom nekoliko mjeseci u godini.

Obiteljski susreti
Nakon ljetnog razdoblja u kojemu je iseljeništvo realiziralo svoje godišnje odmore u BiH, u prosincu se u domovinu vraćaju oni koji su tijekom godine pažljivo prikupljali slobodne dane i planirali preostale iz zakonske mogućnosti koja precizira trajanje godišnjih odmora, a sve kako bi najradosniji kršćani Božić proveli u krugu obitelji, svoji na svome.

Nezamjenjivo je to iskustvo s kojim se ne može usporediti ni jedna svečana proslava na nekom od trgova velikih europskih metropola, no, uz obiteljsko druženje, brojne lokalne zajednice u BiH pobrinule su se kroz organiziranje adventskih sajmova približiti svojim žiteljima i ovaj segment blagdanskog ozračja. Već od idućeg vikenda očekuje se dolazak sve većeg broja iseljenika koji su na privremenom radu u zemljama zapadne Europe, a taj trend nastavit će se i u tjednima koji dolaze, pri čemu se kulminacija očekuje u petak i subotu, 22. i 23. prosinca.

Dolazak u domovinu bit će prilika za druženje s rodbinom i prijateljima, evociranje uspomena na neka druga vremena, ali i moguće planiranje nekih novih životnih odluka. Pitanje povratka u domovinu je višeslojno te samim time traži i složen odgovor koji je nemoguće pružiti bez sagledavanja svih elemenata, pri čemu prednjače oni ekonomske prirode.

Poznato je da iseljeništvo ima izniman potencijal koji u posljednje vrijem biva prepoznat u brojnim lokalnim zajednicama koje su krenule put uspostave posebnog registra kojim žele ojačati svoje veze sa svojim ljudima iz Europske unije, nadajući se nekim novim ulagačkim pričama i pothvatima ne samo iseljenika već i uspješnih kompanija iz navedenih zemalja koje traže nova tržišta, ovaj put, u svjetlu izmijenjenih geopolitičkih okolnosti, geografski bliža. Upravo iseljeništvo u tom kontekstu može igrati odlučujuću ulogu svojevrsnog mosta, naglašavajući sve one dobre strane i prednosti ulaganja u rodni kraj, nastojeći i time popraviti ekonomsku sliku grada/sela iz kojega su potekli. Optimizam proizlazi iz činjenice da se važnost dijaspore već potvrdila na brojnim primjerima dobrih ulagačkih priča.

Istodobno, statistika upućuje na zaključak kako je prosinac vrijeme u kojemu se u pravilu više troši, bilo da je riječ o darovima, bilo nekim ulaganjima u kućanstvo, a i na ovaj način iseljeništvo aktivno sudjeluje u novčanim tokovima Bosne i Hercegovine. Povećana potrošnja dodatno će ojačati i ekonomsku sliku jer iseljeništvo svoj povratak u domovinu često koristi za obavljanje određenih usluga koje su u pravilu jeftinije u odnosu na zemlje Europske unije, a prednjače, pokazuju primjeri iz prethodnih godina, dentalne, kao i automehaničarske.

Izravni transferi
A koliko će iseljeništvo dati svoj doprinos u podebljanju kućnih proračuna članova obitelji koji su ostali u domovini, još uvijek je nezahvalno prognozirati, no, ako se napravi analiza s iznosima u prethodnoj godini te u tu formulu uvrsti i varijabla inflacije, mogu se izvući prilično zanimljivi zaključci.

Ukupni tekući transferi u 2022. godini iznosili su 4,95 milijardi konvertibilnih maraka i za 598 milijuna KM veći su u odnosu na 2021. godinu. Od ukupnog iznosa tekućih transfera, na novčane doznake iz inozemstva odnosi se 3,58 milijardi KM, a na ostale tekuće transfere 1,37 milijardi KM.

Od ukupnog iznosa ostalih tekućih transfera, najveći dio u iznosu od 1,24 milijarde KM odnosi se na mirovine iz inozemstva. Tako bi se možda u ovoj godini moglo dogoditi da se izravni novčani transferi približe broju od 4 milijarde maraka.

No, kao i svake godine do sada, sva navedena ekonomska pitanja ostaju u sjeni činjenice da će se za jednim stolom, onim obiteljskim, ponovno naći članovi kućanstva koji u zajedništvu i duhu uzajamne podrške mogu naći odgovor na sve izazove.

Večernji.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Počele su naše omiljene adventske mise zornice

Adventske mise zornice imaju neku posebnu, žrtvenu draž, počinju vrlo rano, prije dana dok je još mrak. Mnogi vjernici idu na zornice a kasnije svjedoče kako unatoč toj maloj žrtvi ranog ustajanja, sve teškoće nestaju. Stoga ne čudi što je duvanjska bazilika bila puna već jutros –  na prvoj misi […]

Pretplatite se