Cijene na policama trgovina sve veće, težina proizvoda manja

Domagoj
0 0
Read Time:3 Minute, 6 Second

Brojni proizvodi, kojima smo prije bili vjerni, znatno su lakši, iako su pakiranja na prvi pogled ista, a cijene su, na prvi pogled, ostale stare

Osim gotovo svakodnevnih poskupljenja hrane, građani muku muče i sa smanjenjem gramaže prehrambenih namirnica, što je također udar na njihov životni standard. I trgovci i proizvođači znaju kako je kupcima zapravo najvažniji pogled na karticu s cijenom. Poskupljenje će ih odvratiti od kupnje, a u ovo doba stalnog rasta cijena prava je “poplava” pakiranja s manjim sadržajem. Potrošačka je košarica svejedno sve skuplja, a brojni proizvodi, kojima smo prije bili vjerni, znatno su lakši, iako su pakiranja na prvi pogled ista, a cijene su, na prvi pogled, ostale stare. Tek kad dođete kući, shvatit ćete da ste dobili manju količinu proizvoda, prenosi Večernji list BiH.

Isto pakiranje

Zbog povećanja cijena energenata i brojnih sirovina mnogi proizvođači žele i misle da moraju povećati cijenu. Ali također odlično znaju kako su kupci svjesni koliko su prije plaćali te proizvode i kako će ih poskupljenja nagnati posegnuti za proizvodom konkurenta. Zato i trgovci i proizvođači svakako žele da kartica s cijenom ostane ista i kupcima poznata. Tako čokolade više ne teže 100 ili 300, nego 80 ili 220 g, iznos koji ste prije plaćali za paštetu od 100 g sada dajete za 95 ili 80 g, a umjesto 250, maslac sada teži 200 g. Iako na poleđini piše točna gramaža proizvoda, ono što zavarava kupca je vizualno isto pakiranje, ali i cijena koja ne naslućuje da je proizvoda količinski manje. Proizvođači manju gramažu određenih proizvoda opravdavaju i time što je “smanjen broj članova u obiteljima”. Na to upozoravaju iz udruga potrošača, naglašavajući da u pakiranju od 1 kg još, uglavnom, možemo pronaći samo sol.

– Šećer je u pakiranju od 900 g, kao i većina drugih prehrambenih artikala koji su ranije težili kilogram. Jogurti, vrhnja i slični proizvodi, koji su nekada težili 200, prodaju se u pakiranjima od 180 mililitara – kazala je za Srpskainfo izvršna direktorica prijedorske Udruge za zaštitu potrošača “Don” Murisa Marić. Prema njezinim riječima, prosječan potrošač jako teško može primijetiti ova smanjenja gramaže. – Razlog je što je ambalaža ostala ista, a to je ono što nas privlači da priđemo nekoj polici i izaberemo određeni proizvod. Potrošači uglavnom obraćaju pozornost na rok trajanja nekog prehrambenog artikla i na cijenu, koja je, naravno, u ovim teškim vremenima presudna – ističe Marić. Dodaje kako samo prilikom kupnje mesa te voća i povrća možemo odrediti gramažu koju ćemo kupiti.

– Kod ostalih proizvoda riječ je o obmani potrošača. Naime, države propisuju cijene na litre i kilograme, a mi imamo sasvim druge gramaže. Pa, trebamo li nositi kalkulator u trgovinu kako bismo provjerili je li to ta cijena u odnosu na litru ili kilogram?! Živimo u vremenu u kojem je udar na džep građana dvostruk. S jedne strane imamo poskupljenja, a s druge smanjenja gramaže proizvoda – poručila je.

Manje i 20 posto

Na policama je, naime, sve više pakiranja riže od 800, a šećera od 900 g te vrećica tjestenine od 400 umjesto 500 g, za koliko su izgubili na težini i neki suhomesnati proizvodi, ponajprije salame. Staklenke kiselih salata i pekmeza teže 680 umjesto nekadašnjih 800 g., prenosi Večernji list BiH. Značajno smanjenje gramaže pretrpjeli su slatkiši i grickalice, tako da su čokolade od 100 g prava rijetkost, a zamijenile su ih one koje su lakše za 20%. Umjesto 50 g, čips se prodaje u pakiranjima od 35, pa čak i 27 g. – Smanjenje gramaže je grozno. Primjerice, ranije je tjestenina bila pakirana po 500 g, a sad je u pakiranju od 400, što predstavlja problem. Jedno pakiranje malo nam je za ručak te moram dodavati iz druge vrećice. I s ostalim proizvodima je slično – požalila nam se jedna kućanica.

Vrisak.info/protv

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Županije počele proces nabave cjepiva protiv gripe, naručuje se manje doza nego ranijih godina

Iako se virus gripe detektira tijekom cijele godine, ipak je činjenica da je njegova cirkulacija najizraženija tijekom jeseni i zime. Kako su istaknuli iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH, svake godine u ovom entitetu registrira se između 30.000 i 40.000 osoba sa simptomima sličnim gripi. Cijepljenje je najučinkovitija mjera zaštite […]

Pretplatite se