Objavljena lista najrizičnijih zemalja svijeta, pogledajte kako stoji BiH

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 27 Second
Južni Sudan, Afganistan, Sirija, Libija i Somalija proglašene su za najrizičnije zemlje za 2024. godinu na listi koju je sastavila medicinska i sigurnosna konzultantska kuća International SOS.

Mapa procjenjuje različite faktore za informiranje putnika i poduzeća o potencijalnim prijetnjama u zemljama širom svijeta. Ona objedinjuje ocjene zdravstvenih i sigurnosnih rizika, odražavajući utjecaj događaja kao što su tekući sukobi u Ukrajini te rat između Izraela i Hamasa.

Ove godine, po prvi put, mapa uključuje i ocjene zasnovane na opasnostima od klimatskih promjena. Zemlje su ocijenjene za svaku kategoriju rizika – medicinski, sigurnosni i klimatske promjene – na ljestvici od pet razina u rasponu od niskog do veoma visokog za medicinske i klimatske promjene, te od beznačajnog do ekstremnog za sigurnost.

U kategoriji sigurnosti, Ukrajina, Sirija, Irak, Afganistan, Libija, Jemen, Južni Sudan, Srednjoafrička Republika i Somalija dobili su najvišu razinu upozorenja “ekstremno”.

Dijelovi Libanona, Palestina i Rusija su zabilježili porast sigurnosnog rizika, zajedno s Ekvadorom i dijelovima Kolumbije nakon porasta kriminala i nemira.

Najsigurnije zemlje su sve u Europi: Island, Luksemburg, Norveška, Švicarska i Danska.

U kategoriji medicina, zemlje označene kao visokorizične su: Sirija, Irak, Afganistan, Jemen, Sjeverna Koreja, Palestina, Haiti, Libija, Niger, Burkina Faso, Gvineja, Gvineja Bisao, Sijera Leone, Liberija, Sudan, Južni Sudan, Srednjoafrička Republika, Eritreja, Burundi i Somalija.

Zemlje pod vrlo visokim rizikom u kategoriji klimatskih promjena su: Sirija, Irak, Afganistan, Jemen, Čad, Niger, Mali, Nigerija, Srednjoafrička Republika, Južni Sudan, Etiopija, Somalija, Demokratska Republika Kongo i Mozambik.

Kad se radi o Bosni i Hercegovini, označena je visokim rizikom u kategoriji medicina, a to obrazlažu tvrdnjom da široki raspon lijekova na recept nije dostupan, kao i da su česte infekcije uzrokovane vodom i hranom.

U kategoriji klimatskih promjena BiH je označena niskim rizikom, kao i u kategoriji sigurnosti.

jabuka.tv Foto: Pixabay

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Idući tjedan temperature u Hercegovini do 16 stupnjeva

Pravu zimu, veće minuse i obilne snježne oborine možemo gledati samo na fotografijama. Pravu zimu, veće minuse i obilne snježne oborine možemo gledati samo na fotografijama. Jačanjem zapadnih vjetrova preko Atlantika pokreće se zonala. Sudbinu će nam krojiti duboke atlantske ciklone koje će prema Europi donositi toplu zračnu masu. Tako […]

Pretplatite se