Sarajevo jutros najzagađeniji grad u BiH, zrak vrlo nezdrav za stanovništvo

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 26 Second

Sarajevo je jutros obavijeno gustom maglom i smogom i daleko je najzagađeniji grad u Bosni i Hercegovini. Kvalitet zraka u glavnom gradu BiH je vrlo nezdrav za stanovništvo, a indeks kvaliteta zraka u 08.00 sati iznosio je 228.

U situaciji sa vrlo nezdravim zrakom kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme moguća su značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Povećana vjerojatnoća negativnih posljedica je po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva. Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tijekom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tijekom boravka vani, navode iz Ekoakcije koja prikuplja podatke o zagađenju zraka u gradovima BiH.

Kvalitet zraka jutros je nezdrav i u Banjoj Luci, Tuzli u kojima je indeks kvaliteta zraka u 08.00 sati iznosio 189 i 183, te Zenici i Bihaću gdje je indeks kvaliteta zraka iznosio 176.

U tim kao i drugim sredinama sa nezdravim zrakom moguća je pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje.

Plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti, dok bi produžena ili veća naprezanja tijekom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali.

Kvalitet zraka jutros jedino je dobar na području Mostara i Ivan-sedla gdje je indeks kvaliteta zraka u 08.00 sati iznosio 21 i 29.

Podaci o kvalitetu zraka na području BiH prikupljaju se sa zvaničnih mjernih stanica, a dio tih stanica je u nadležnosti Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, Zavoda za javno zdravstvo Sarajevske županije, dio u nadležnosti Tuzlanske županije te Američkog veleposlanstva u BiH.

FENA

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

BROJNI POSJETITELJI NA DRUGOM PO REDU HUMANITARNOM ADVENTU U TURČINOVIĆIMA

Najradosnije vrijeme u godini vrijeme čekanja Kristova rođenja budi radost u ljudima diljem svijeta. Ta radost nije zaobišla ni Turčinoviće pokraj Širokog Brijega, selo sa 40 kuća.  Na ovom Adventu najmlađe žitelje posjetio je sveti Nikola i uručio im poklone. Dvodnevni Advent u Turčinovića i ove godine je humanitarnog karaktera […]

Pretplatite se