Papa Franjo proglasio mučenicima 21 Kopta kojima su džihadisti odrubili glave

admin
0 0
Read Time:58 Second

Papa Franjo je u četvrtak objavio da Vatikan priznaje kao mučenike 21 koptskog pravoslavnog kršćanina kojima su džihadisti Islamske države u Libiji 2015. godine odrubili glave.

On je taj potez otkrio tokom sastanka s papom Tawadrosom II iz Koptske pravoslavne crkve, i naglasio da to čini uz Tawadrosov pristanak.

Dvadesetjedan Kopt, 20 Egipćana i jedan Ganac, postrojeni su 15. februara 2015. u narandžastim kombinezonima na plaži u libijskom gradu Sirtu, koji je tada kontrolirala Islamska država.

Islamistička grupa objavila je snimak ubistava, na kome se vidi kako se muškarci mole dok su umirali.

Franjo je rekao Tawadrosu da je upis muškaraca u ono što je poznato kao Rimski martirologij, ili kalendar svetaca, “znak duhovnog zajedništva koje ujedinjuje naše dvije Crkve”.

Očekuje se da će njihov ‘praznik’ – koji slavi njihovu uspomenu – biti 15. februara.

Tawadros, 70, boravi u Vatikanu kako bi obilježio 50. godišnjicu prvog susreta između rimskog pape i pape Kopta, koji se desio između njihovih prethodnika, Pavla VI i Shenoude III, 1973. godine.

Kopti čine oko 10 posto stanovništva Egipta, a postoje male zajednice koptskih kršćana širom Bliskog istoka i Afrike. Dugo su ih napadali islamski militanti koji ih smatraju hereticima, prenosi Ruters.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

VIDEO: Počela jedna od najvećih poljoprivrednih investicija u 'Hercegovačkoj Kaliforniji': Strojevi već danima čiste parcelu

Foto:Stolac.co Na 45 hektara velikoj parceli u tijeku je obrada i priprema zemlje. Strojevi već danima čiste parcelu na kojoj je prvo u planu sadnja djeteline ili lucerne. Dubravska visoravan nadaleko je poznata po poljoprivrednoj proizvodnji i velikim obradivim površinama na kojima se podižu brojni nasadi voća, povrća i vinograda, […]

Pretplatite se