Zašto se u božićnim jaslicama pojavljuju vol i magarac? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 12 Second

Popularni hrvatski teolog Bonaventura Duda objasnio je simboliku vola i magarca u Isusovim jaslicama, naglašavajući kako imaju porijeklo još iz knjige proroka Izaije.

Prepričavajući priče o rođenju Isusa djeci, često se i sami moramo podsjećati koja simbolika stoji iz nekih pojava i ljudi. Iako znamo za Mariju, Josipa i Sveta tri kralja, brojni zaboravljaju da se u Isusovoj štalici nalaze i vol i magarac, a još manji broj njih znat će i zašto se upravo oni tamo nalaze.

Popularni hrvatski teolog Bonaventura Duda objasnio je za Bitno.net simboliku ovih dvaju životinja.

Naime, prema objašnjenju Dude, vol i magarac imaju porijeklo još iz knjige proroka Izaijde, stoga je i njihovo značenje veliko. Izalija na početku svojih proročanstava daje oštar prijekor upuće narodu, kritizirajući ih što su se ”odvrgnuli od Boga i zanemarili bogoljublje”, nakon čega upravo upoznajemo ove plemenite životinje.

– I u tom se prijekoru pojavljuju vol i magarac kao bolji od naroda Božjega. Vol poznaje svog vlasnika, a magarac jasle gospodareve – a narod moj mene ne poznaje i za me ne mari (Usp. Iz 1, 3) – objasnio je.

– Ukratko, dakle, vol i magarac u jaslicama stoje kao Božji svjedoci protiv nemarnih i nehajnih ljudi. Oni su živi prijekor i opomena nama kršćanima, da se i na nama ne obistine riječi Ivanova evanđelja, iz samoga Proslova što se čita na božićnoj misi poldanjici: “K svojima dođe, i njegovi ga ne primiše.” (Iv 1, 11) – dodao je.

Večernji.ba Foto: Pixsell

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

BETLEHEM U RAMI

Scenski prikaz Isusovog rođenja s ljudima odjevenim u Mariju i Josipa, pastirima i životinjama upriličen je na Šćitu u Rami. Žive jaslice bile su obogaćene molitvom i božićnom pjesmama. Prizor ovakvih jaslica stanovnicima Rame budi sjećanje na stari običaj i prave vrijednosti Božića. Ramljaci su se okupili na ovom svetom […]

Pretplatite se