Potvrđeno: Umirovljenici će u veljači dobiti uvećane mirovine

admin
0 0
Read Time:2 Minute, 0 Second
Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić objavio je u ponedjeljak da je Vlada FBiH donijela zaključak o akontativnom povećanju mirovina za 2024. godinu, te da će uvećane siječanjske mirovine biti isplaćene već 5. veljače ove godine.

Riječ je o usklađivanju koje se, podsjetio je ministar Delić, u skladu sa Zakonom o MIO-u, vrši redovno godišnje, svakog 15. travnja, a nakon što Federalni zavod za statistiku objavi podatak o rastu BDP-a i indeksa potrošačkih cijena u prethodnoj godini.

Prema dostupnim podacima o kretanju bruto domaćeg proizvoda (BDP-a) i indeksa potrošačkih cijena (CPI), procjena je da bi se postotak redovnog usklađivanja penzija počevši od 1. siječnja 2024. godine trebao kretati u postotku od 6 posto do 7 posto.

Mirovine uvećane na ovaj način isplaćivale su se u travnju, retroaktivno od siječnja, a formula za izračun je da 50 posto iznosa dva navedena parametra u zbroju daju iznos usklađivanja. Ukoliko bude odstupanja u zbroju ova dva iznosa prilikom objave službenih podataka u travnju, razlika u mirovinama od siječnja do travnja, nastala po ovoj osnovi, isplatit će se umirovljenicima u travnju, najavio je ministar Delić.

Uzimajući u obzir posljedice globalne inflacije i materijalni položaj umirovljenika, federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić sastao se u petak s ravnateljem Federalnog zavoda MIO Halilom Subašićem s kojim je dogovorio da se, u skladu s člankom 79. Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, omogući akontativno usklađivanje mirovina počevši od 1. siječnja 2024. godine. Upravni odbor Zavoda donio je ovu odluku u petak, Vlada u ponedjeljak prihvatila i izglasala na elektronskoj sjednici.

Na današnjoj elektronskoj sjednici donesen je zaključak kojim se odobrava akontativno usklađivanje mirovina u skladu s člankom 79. Zakona o MIO, u postoku od pet posto, a što je u skladu s planiranim i raspoloživim sredstvima Federalnog zavoda MIO za ovu godinu, izjavio je Delić.

Iz resornog ministarstva napominju da je akontativno usklađivanje mirovina izvršeno i prošle godine, počev od 1. siječnja 2023. godine, a u travnju 2023. godine izvršeno je i konačno usklađivanje mirovina, u skladu sa zakonom propisanim parametrima objavljenim od strane Federalnog zavoda za statistiku, što će biti slučaj i ove godine.

Mirovine se usklađuju akontativno za pet posto, osim najviših mirovina ostvarenih po Zakonu počevši od 1. ožujka 2018. godine i mirovina ostvarenih u 2024. godini, s izuzetkom minimalnih i zajamčenih mirovina, priopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

jabuka.tv Foto: Pixabay

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Vlada FBiH dala suglasnost: Poskupljuje plin!

Navedeno je da je povećanje cijene plina uvjetovano događanjima na svjetskom tržištu plina i nafte. Plin u FBiH od 1. siječnja ove godine skuplji je za 3,9 posto, odlučeno je na današnjoj hitnoj sjednici Vlade FBiH. Suglasnost za primjenu novog cjenovnika data je na zahtjev “Energoinvesta” od 28. prosinca 2023. […]

Pretplatite se